Afbeelding
Annette Stolk

Wethouder Smith in zwaar weer

11 maart 2020 om 14:37 Politiek

HOUTEN Op de agenda van de gemeenteraad stond dinsdag 10 maart de Sociale Koers 2020-2023. Jana Smith-Visser, wethouder Gezondheid, Zorg en Welzijn vroeg de Raad akkoord te gaan met het opgestelde programma, waarin vier thema's centraal stonden: Gezondheid, Saamhorigheid, Leren en Werken en Thuis. Tot een akkoord met de Raad kwam het echter niet. Na een langdurige en pittige vergadering werd de wethouder verzocht haar huiswerk opnieuw te doen en met een plan te komen waarin de kaders, doelstellingen en de te maken financiële keuzes beter zijn omlijnd.

door Annette Stolk – de Vries

De teleurstelling en het onbegrip van vrijwel alle partijen in de gemeenteraad was de hele avond hoorbaar. In een poging van de Raad om het voorgestelde beleid aan te scherpen en duidelijker te krijgen werd een groot aantal amendementen en moties ingediend. Marian Boonzaaijer van D66 uitte stevige kritiek op de wethouder: ,,We zien in de voorgestelde koers geen probleemanalyses, geen omlijnde doelstellingen. Niets krijgt prioriteit. De gemaakte financiële keuzes zijn onnavolgbaar." Ze vond dat de Raad lang op deze documenten had moeten wachten waarin keuzes en cijfers ontbreken. ,,Neemt de wethouder de Raad wel serieus of hoort zij de Raad niet?"

KWETSBARE BEWONERS Will Mossink van de PvdA vond de voorstellen ook te algemeen en verweet de wethouder te weinig beleidskeuzes te maken. ,,De gemeente is een bondgenoot die er moet zijn als je haar nodige hebt", zo stelde hij. ,,Aan dit principe wordt met dit programma afbreuk gedaan." In zijn opinie is er alleen voorrang gegeven aan kostenbeheersing. ,,De uitdaging om de kosten binnen de perken te houden, is een zorg voor de gemeente en moeten we niet neerleggen bij kwetsbare bewoners." Gerry Engels van Groen Links deelde die mening. Hij riep om beleid werkbaar te houden voor de professionals. ,,Houten heeft 1500 gezinnen op bijstandsniveau. Dat vraagt om een actieve overheid. Laten we niet teveel aan burgers overlaten." Hij riep op de druk op Den Haag op te voeren.

LHBTI+ Door vrijwel de gehele Raad werd een motie ingediend over het onderwerp LHBTI+ als onderdeel van inclusief beleid van de gemeente Houten. De Raad stelde dat reeds in december 2018 een motie is aangenomen met hetzelfde onderwerp. De wethouder had destijds toegezegd in gesprek te gaan met LHBTI+'ers en ten aanzien van dit onderwerp te zorgen voor extra aandacht in het nieuwe beleidskader. In het huidige programma Sociale Koers is echter slechts één zin over dit onderwerp opgenomen. Het onderwerp verdient volgens de Raad des te meer aandacht, omdat het COC Houten in 2018 en 2019 als 'matig' beoordeelde.

REACTIE WETHOUDER Wethouder Jana Smith reageerde op de kritiek van de Raad met de verdediging van haar programma Sociale Koers 2020-2023. Zij sprak van een programma op thema's, waarbij partners nodig zijn op het gebied van draagvlak, energie en het vinden van fondsen. ,,Het beleid is uitgezet op hoofdlijnen waarbij het hoe en waarom aan de orde zal komen in het uitvoeringsplan." Ze stelde dat kostenbeheersing de materie complex maakt. ,,Niet alles in het leven is maakbaar, niet alles in meetbaar." Ze sprak van een degelijke koers. Ten aanzien van het onderwerp LHBTI+ maakte ze excuses. ,,De bedoelingen vanuit de Raad heb ik duidelijk anders begrepen en geïnterpreteerd."

MOTIE Ondanks het feit dat de wethouder zich bereid toonde een groot aantal amendementen en moties te omarmen, kon ze het vertrouwen van de Raad op een goede afloop niet terugkrijgen. Willem Zandbergen van het ITH verwoordde de teleurstelling van de Raad als volgt: ,,U krijgt 'onder uit de zak' van de Raad. Hoe kwalificeert u uw eigen rol eigenlijk?" Hij gaf nogmaals aan dat de Raad andere verwachtingen had dan de wethouder presenteerde. Wethouder Smith kon geen verklaring geven voor het verschil in verwachtingen.

NIEUW VOORSTEL Op verzoek van Zandbergen werd de vergadering geschorst wat uiteindelijk resulteerde in een motie met het verzoek de besluitvorming over het programma Sociale Koers aan te houden met de opdracht aan het college om binnen twee maanden met een voorstel in de Raad te komen. In dit voorstel moet een concreter afwegingskader opgenomen zijn voor de te maken keuzes en er moeten meerjarendoelstellingen en concrete effectindicatoren voor de jaarlijks uitvoeringsplannen beschreven zijn. Bovendien moet er duidelijkheid komen over het beschikbare budget voor de doelstellingen.

EENS MAAR NOOIT WEER Wethouder Smith liet weten de Raad gehoord te hebben en de opmerkingen van de Raad ter harte te hebben genomen. ,,Ik vind het jammer dat de avond zo is gelopen. Ik omarm de motie en ga aan de slag met een plan waarbij afwegingskaders duidelijker worden omschreven en passen binnen het beschikbare budget."

ITH liet bij monde van Zandbergen weten dat het optreden van de wethouder voor zijn partij wel telde in de categorie: 'eens maar nooit weer'.

advertentie
advertentie