Afbeelding
Foto: Getty Images

Zo voorkom je terugval bij een verslaving

2 juni 2023 om 07:27 Partnercontent

Je zegt voor de zoveelste keer tegen jezelf dat dit echt de laatste keer was dat je hebt gebruikt. Je haalt immers niets uit je verslaving. Inmiddels ben je misschien zelfs al heel veel verloren. Om over je geestelijke en lichamelijke gezondheid nog maar te zwijgen. Maar hoe harder je het zegt, hoe sneller je weer terug lijkt te vallen. Verslaving is een ziekte. Het zit in elke cel van je lichaam. Ook in je hoofd. De cyclus van een verslaving lijkt telkens weer opnieuw te beginnen. Als je uiteindelijk besluit om te stoppen, gaat dit meestal dan ook niet direct vlekkeloos. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om de kans op terugval bij een verslaving te verkleinen. 

Zoek professionele hulp
Het is heel lastig om een verslaving te beëindigen zonder professionele hulp. De verslavingszorg Utrecht is gelukkig zeer uitgebreid. Er zijn tal van instellingen te vinden. Allemaal met een geheel eigen werkwijze, maar wel hetzelfde doel: jou helpen om van de verslaving af te komen. Het is belangrijk dat je voor een kliniek kiest die bij jou past. Je kunt hier zelf onderzoek naar doen, maar je kunt natuurlijk ook met je hulpvraag naar de huisarts gaan. In sommige gevallen is dit zelfs noodzakelijk omdat je een verwijsbrief nodig hebt. 

Houd er rekening mee dat er vaak ook een achterliggend probleem is. Iets wat de verslaving getriggerd heeft. Sommige afkickklinieken zijn enkel gericht op het afkicken, maar kijken verder niet naar de oorzaak. Soms hoeft dat ook niet. Een verslaving hoeft niet altijd het gevolg van een slechte jeugd, trauma of iets dergelijks te zijn. Maar vaak is er wel een boosdoener te benoemen. Trubendorffer richt zich heel duidelijk op de oorzaak van het probleem. Want pas als de oorzaak aangepakt wordt, kan de kans op terugval enorm verkleind worden. Dan weet je immers pas wat jouw trigger was en hoe je deze kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door te dealen met de emoties die je eerder onderdrukte. 

Focus op de successen
Het is erg lastig om gemotiveerd te blijven als je je laat ontmoedigen door een potentiële terugval. De realiteit is dat een terugval altijd mogelijk is. Hier ontkom je niet altijd aan. Je zit niet lekker in je vel en je grijpt terug op het copingsmechanisme dat je jezelf ooit hebt aangeleerd. Dat is helemaal niet gek. De uitspraak “eens een verslaafde, altijd een verslaafde” is niet geheel terecht. Het is zeker mogelijk om volledig af te kicken en de verslaving de baas te blijven. Wel zal het altijd een gevoelige plek blijven. In nare situaties bestaat dus de kans dat je een misstap begaat. Dat geeft ook niet.

Kijk niet naar de keren dat het minder ging. Maar focus je op de successen. De eerste keer dat je bijvoorbeeld een dag lang niets gebruikt had. Die allereerste week of maand. Elke stap is er één.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie