Afbeelding
Foto Pexels

Hier moet je aan denken voordat je gaat lenen

2 januari 2023 om 08:58 Partnercontent

Ben je genoodzaakt om op korte termijn een grote uitgave te doen? En is het je nog niet gelukt om hier voldoende voor te sparen? Dan kun je ervoor kiezen om nog even te wachten en door te sparen. Wanneer er echter weinig tijd is om nog te wachten, kun je er ook voor kiezen om geld te lenen. Een lening aanvragen doe je echter niet zomaar. Hier komt ontzettend veel bij kijken. Bovendien wil je dat dit verantwoord gebeurt. Daarom is het belangrijk om kritisch te blijven en jezelf goed voor te bereiden. Maar waar moet je allemaal aan denken voordat je gaat lenen? Hieronder zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

Waar kan ik geld lenen?

Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen waar je precies geld kan lenen. Doe je dit bij familie of vrienden? Of ga je liever naar een bank? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Deze keuze is heel persoonlijk.

Meestal wordt aanbevolen om geen geldzaken met familie of vrienden te doen. Dit omdat het onverhoopt voor frictie kan zorgen. Je zal niet de eerste zijn waarbij de vriendschap of contact met familie verbroken wordt door een onenigheid over geld. Kies je er toch voor om familie of vrienden in te schakelen? Zorg er dan voor dat beide partijen hun eisen opschrijven en hier afspraken over maken. Doe dit niet enkel mondeling, maar maak echt een officieel document waar jullie beiden de handtekening onder plaatsen. Dit biedt meer zekerheid en voorkomt dat afspraken toch verbroken worden.

Een andere optie is geld lenen bij de bank. Vergelijk hierbij wel de verschillende aanbieders en producten. Het aanbod tegenwoordig is erg groot. Soms kun je enorm veel geld besparen door simpelweg voor een andere aanbieder te kiezen. Doe hier dan ook zeker je voordeel mee. Geen zin of tijd om alle offertes uit te pluizen? Maak dan gebruik van een vergelijkingswebsite. Hierbij zie je in één oogopslag waar je het voordeligst uit zult zijn.

Houd rekening met de bijbehorende risico’s

Je staat er liever natuurlijk niet bij stil. Toch kan een lening wel de nodige risico’s met zich meebrengen. Goed om hier rekening mee te houden. Zo weet je zeker dat je zelfs in de ergste situatie in staat bent om financieel overeind te blijven. Denk hierbij in uitersten. Besef goed dat de looptijd van een lening best lang kan zijn. In de tussentijd kan er veel gebeuren.

Misschien lukt het je nu met gemak om de lening maandelijks af te lossen. Maar wat als er in de nabije maanden of jaren iets gebeurt? Misschien raak je wel je baan kwijt, word je arbeidsongeschikt, ga je scheiden of krijg je kinderen. Dit kan allemaal invloed hebben op de financiële situatie. Bereken daarom van tevoren wat er in elke situatie kan gebeuren. Lukt het je om elke keer weer de lening te blijven betalen? Dan is het verantwoord om hiermee verder te gaan. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie