Afbeelding
Foto Pexels

Betaalbaar je trap renoveren? Check deze tips

15 december 2022 om 14:35 Partnercontent

Met een stijgende inflatie en dalende koopkracht is het voor veel inwoners van Houten en omgeving lastiger geworden om geld uit te geven aan zaken zoals het inhuren van professionals voor een verbouwing of een renovatie in of rondom het huis.

Gelukkig zijn er heel wat dingen in huis die je zelf kunt aanpassen of die je met een lager budget alsnog uit kunt besteden aan experts, zoals een trap laten renoveren. In dit artikel lees je er meer over.

Schakel hulp in van lokale Hubo voor trap laten renoveren

Wanneer je zeker weet dat je zelf twee linkerhanden hebt wanneer het om (ver)bouwen gaat en je trap wel een nieuwe look kan gebruiken, is het aan te raden om de hulp van de professionals van de lokale Hubo in IJsselstein in te schakelen. De Hubo is inmiddels de oudste en grootste bouwmarkt van het land en beschikt over ervaren medewerkers die jou kunnen helpen met allerlei maatwerk, waaronder een trap laten renoveren.

Het is aan te raden om hiervoor even langs te gaan in de winkel om al je wensen omtrent een gerenoveerde trap te bespreken. Samen met de vakmensen van Hubo kijk je naar wat mogelijk is en zodra je akkoord geeft, gaat de expert van de bouwmarkt zo snel mogelijk met je trap aan de slag. Op deze manier ben je in de meeste gevallen het snelst klaar, wat in verhouding voor veel mensen voordeliger is dan zelf aan het werk gaan.

Kijk naar welke trap bij jouw budget en wensen past

Ga je toch liever zelf aan de slag omdat je weet wat je moet doen en/of omdat dat toch nog wat geld bespaart? In dat geval is het goed om te weten dat je de keuze hebt in verschillende soorten trappen voor het renoveren van de trap. Wanneer je een trap gaat slopen en opnieuw op gaat bouwen, is de meest voordelige keuze vurenhout. Maar: je moet ook kijken naar de duurzaamheid van een trap en hoe lang dergelijk hout mee kan gaan. In verhouding is dan, met oog op langer gebruik, grenenhout of eikenhout een betere keuze.

Ook heb je de keuze uit een open trap en een dichte trap. Een open trap is meestal goedkoper, maar je moet goed kijken naar de plek waar je een trap bouwt of renoveert. Heb je de basis van de trap al en gaat het puur om renovatie? In dat geval kun je je trap op verschillende manieren een nieuwe look geven, bijvoorbeeld met een nieuw tapijt of door je trap te schuren en een nieuw kleurtje te geven met verf. Ook kun je gaan voor PVC/vinyl of voor zogeheten overzettreden op de trap.

Goedkoopste optie: tapijt leggen op je trap

Wil je gegarandeerd voor de goedkoopste optie gaan wanneer je je trap renoveert? In dat geval is tapijt met grote slijtvastheid de beste optie. Tapijt is gemakkelijk te leggen, voelt lekker zacht aan aan de voeten en kost niet veel geld om aan te schaffen. Volg de volgende stappen om je trap op de meest voordelige en snelste manier te bekleden met tapijt:

  1. Maak een mal van iedere trede bijvoorbeeld met een papiertje of een stuk karton.
  2. Leg alle mallen op volgorde en nummer ze zodat je weet welke waar hoort.
  3. Begin daarna met snijden van het ondertapijt op basis van de mallen en laat altijd 2 of 3 centimeter extra aan de zijkanten over.
  4. Maak daarna van boven naar beneden het ondertapijt vast met speciale tapijtlijm en met nietjes.
  5. Snijd het overtollige tapijt weg met een stanleymes.
  6. Vervolgens ga je aan de slag met het snijden van de vormen uit het gewone tapijt. Hiervoor kun je ook weer malletjes maken, net zoals bij stap 1.
  7. Daarna breng je tapijtlijm aan op het ondertapijt waarna je het gewone tapijt op plaatst.
  8. Gebruik een hamer om de randen en de neus van de trap mooi af te werken.

Het grote voordeel van ondertapijt bij zelf een trap renoveren en (opnieuw) bekleden, is dat het geluid goed isoleert. Dat is vooral prettig wanneer je in een rijtjeshuis, appartement of flatgebouw in Houten en omgeving woont. Daarbij is ondertapijt ook nog eens extra lekker warm aan de voeten, wat in tijden van een stijgende energierekening alleen maar meer dan welkom is. Of je nu gaat voor een trap laten renoveren door experts van Hubo of wanneer je dit zelf doet; je kunt hier met de bovenstaande tips eenvoudig geld op besparen.

advertentie
advertentie