.
. Foto: Freepik

Interventie om een dierbare met een verslaving hulp te laten aanvaarden

15 maart 2022 om 11:06 Partnercontent

Mensen die verslaafd zijn aan een middel of aan een gewoonte hebben vaak gewoon werk, kunnen zelfs succesvol lijken en er een sociaal leven op nahouden. Daarom kunnen zij hun verslaving soms lang verborgen houden. Bovendien zal iemand die verslaafd is dat meestal lang ontkennen. Ondertussen draagt iemand met een verslaving aan alcohol, drugs, medicijnen, pijnstillers, gamen,  seks of gokken een groot geheim met zich mee. Omdat verslaving vaak gepaard gaat met schaamte en ontkenning wordt het steeds moeilijker om te vragen om hulp. Hoe vaak u uw dierbare ook vraagt – en uiteindelijk smeekt – om professionele hulp te zoeken of geboden hulp te accepteren, komt de boodschap niet binnen. Als naaste moet u met lede ogen aanzien hoe uw vriend, geliefde, collega, kind of ouder steeds verder afglijdt door de verslaving. Een persoon met een verslaving zoekt vaak pas hulp als die niets meer te verliezen heeft. Vanzelfsprekend wilt u dit dieptepunt voor uw dierbare voorkomen.

Dat is mogelijk door samen met een professionele verslavingsdeskundige een interventie te plegen. Er bestaan in de basis twee soorten interventies, namelijk preventie van middelengebruik en behandeling van verslaving. In dit artikel belichten we het type interventie waarbij de hulp wordt ingeroepen van een verslavingsdeskundige om een naaste te confronteren met zijn of haar verslaving, met als doel dat de persoon die kampt met een verslaving de hulp accepteert.

Neutrale derde partij

Meestal worden interventies uitgevoerd door geliefden, familie of vrienden van de persoon die is verslaafd, in samenwerking met een coach, arts of (medische) professional. Elke naaste van iemand die is verslaafd kan een interventie bij een gespecialiseerde GGZ-instelling aanvragen. ?U doet er goed aan interventionisten in te schakelen die het belang van gezinsbetrokkenheid in het verslavingsherstel-proces begrijpen. Vrienden en familie hebben misschien goede bedoelingen, maar missen meestal de vaardigheden en objectiviteit die nodig zijn om effectief te zijn tijdens het interventieproces. Omdat die niet in dezelfde mate emotioneel betrokken is zoals de naast omgeving van een verslaafde, kan een professionele interventionist de situatie als een neutrale derde partij benaderen. Het is cruciaal iemand in de kamer en in het voortraject te hebben die kalm kan blijven als de emoties hoog oplopen.

Impact van de verslaving op het gezin

?Het overwegen van een interventie is een emotionele en moeilijke beslissing en is vaak het laatste redmiddel na het mislukken van aanmoediging en informele discussies om hulp te zoeken. Als belanghebbende kunt u zich in dit proces door de professionals van een verslavingszorginstelling laten begeleiden. ?Vaak is het moeilijk in te schatten wanneer een interventie nodig is. Een nauwkeurige beoordeling van de situatie zal de kans op een effectieve interventie aanzienlijk vergroten. Voorafgaand aan een interventie wordt geadviseerd over de beste aanpak. Dat zij de impact van de verslaving op het gezin  als geen ander begrijpen, is kenmerkend aan de werkwijze van de professionele interventionisten.

Zij benaderen de situatie zodanig dat de interventie het hele gezin ten goede komt. Tijdens een interventie komen deze mensen samen om de verslaving van hun dierbare te bespreken en diegene aan te moedigen een behandeling te zoeken of naar een revalidatiecentrum te gaan.  

Is uw kind, geliefde, collega, ouder of vriend verslaafd aan een gewoonte of een middel? Met een team van professionele interventionisten en specialisten op het gebied van verslavingszorg biedt Recovery Mental Healthcare hulp en advies. Deze in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling is te bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.

advertentie
advertentie