Afbeelding
Foto door Austin Neill via Unsplash

Tips voor de beginnend artiest

26 maart 2024 om 13:44 Partnercontent

Als je als artiest aan de weg wil timmeren dan heb je vaak een lange weg te gaan. Niet iedereen scoort met zijn eerste liedje meteen een mega hit. Als het je wel overkomt dan heb je geluk gehad, maar ook dan is het zaak om het succes vast te houden. Een tweede topnummer uitbrengen lukt ook niet iedereen. Voordat je landelijk bekend wordt moet je vaak keihard werken met optredens op bedrijfsfeestjes, buurtbarbecues of plaatselijke feestweken. Maar ook dat is natuurlijk heel gezellig, vooral als er genoeg publiek op af komt.

Zoek een goede manager

Veel artiesten doen hun management zelf als ze nog niet zo bekend zijn en slechts enkele optredens hebben. Soms neemt de partner die taak op zich. Maar als je bekender wordt is het vaak prettiger om dit werk uit te besteden aan een artiestenbureau. Zij kunnen vaak beter onderhandelen met mensen die een artiest willen boeken omdat ze geen direct eigen belang hebben. Soms ben je als artiest geneigd om alle verzoeken te willen inwilligen, maar als je het drukker krijgt met boekingen is dat al snel niet meer te doen.

Wat is een betrouwbaar boekingsbureau?

Een betrouwbaar boekingsbureau voor artiesten vraagt een redelijke vergoeding voor de bemiddeling en zorgt dat de belangen van de artiest altijd op de juiste manier worden behartigd. Afspraken worden schriftelijk vastgelegd zodat je als artiest weet waar je aan toe bent. Je mag er van uit gaan dat het boekingsbureau jouw wensen respecteert zoals bijvoorbeeld alleen optredens in het weekend of niet meer dan twee optredens per avond. Je persoonlijke wensen worden vastgelegd in een zogenaamde ‘rider’. Hierin staat vermeld aan welke voorwaarden een klant moet voldoen. Je kunt hierin ook wensen laten opnemen voor drankjes en eventueel iets te eten in de kleedkamer. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Lukassen, zij doen de boekingen voor een aantal Nederlandse artiesten.

De rechten van je muziek

Je kunt de rechten van je muziek in eigen beheer houden. Dat betekent dat jij royalty’s krijgt als iemand bijvoorbeeld een cover wil maken of zelfs maar een klein stukje uit een liedje van jou wil gebruiken, zoals een DJ dat doet bij het maken van een mix. Ook ontvang je een vergoeding als je nummer op de radio wordt gedraaid. Als je de rechten verkoopt, maak dan goede afspraken over wat hier wel en niet mee wordt gedaan. Als jouw nummer ineens onder een reclamespot wordt gebruikt of door een politieke partij op een campagnebijeenkomst dan word je wellicht onaangenaam verrast.

Geef niet te snel een vaste baan op

Hoe verleidelijk het misschien ook is om als artiest je brood te verdienen, als je een betaalde baan hebt, geef die dan niet te snel op. Ook niet als je een hit scoort. De roem kan snel voorbij zijn. Het is dus zeker aan te raden om, eventueel parttime,  te blijven werken naast het maken van muziek.

advertentie
advertentie