Afbeelding
Foto: Pexels

Steeds meer zzp’ers in de zorg actief

31 januari 2024 om 12:21 Partnercontent

Het aantal zelfstandige zorgprofessionals in Nederland groeit gestaag. Momenteel zijn er meer dan 180 duizend zzp’ers in de zorg actief. Wat drijft deze professionals om de stap naar zelfstandig ondernemerschap te zetten? En welke voordelen en nadelen brengt het werken als zzp’er in de zorg met zich mee? In dit artikel vertellen we meer over zelfstandige zorgverleners.

Aantal zzp’ers in de zorg blijft toenemen

Het lijkt een niet te stoppen trend: steeds meer mensen in de zorg kiezen voor zzp zorg. Uit recent onderzoek blijkt dat er momenteel meer dan 180 duizend zzp’ers in de zorg actief zijn. Waarom kiezen zoveel zorgprofessionals om niet meer in loondienst, maar als zelfstandig ondernemer verder te gaan? De verklaring zit hem in de voordelen die het ondernemerschap te bieden heeft.

Voordelen van ondernemerschap

Het grote voordeel van werken als zelfstandige in de zorg is de vrijheid die het met zich meebrengt. Als zzp’er bepaal je zelf wanneer je werkt en welke opdrachten je aanneemt. Je bent eigen baas, waardoor niemand je dwingt tot beslissingen waar jij niet achter staat. Bovendien heb je de mogelijkheid om je eigen tarieven te bepalen, zij het tot bepaalde grenzen. Dit betekent dat je in sommige gevallen meer kunt verdienen dan wanneer je in loondienst zou zijn. Je kunt echter geen exorbitante tarieven rekenen, want dan kiest de opdrachtgever voor een andere zzp’er die een lager tarief vraagt.

Nadelen van zzp’er zijn

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de zzp’er in de zorg. Het ondernemerschap brengt extra kosten met zich mee, zoals het afdragen van bepaalde belastingen en het doen van zakelijke uitgaven. Hierdoor kan het voorkomen dat een zzp’er uiteindelijk minder overhoudt dan een collega in loondienst. Bovendien zijn de inkomsten van een zelfstandige vaak een stuk minder stabiel, wat het opbouwen van een financiële buffer lastig maakt, vooral in de beginfase van het ondernemerschap.

1 op 10 toch liever in loondienst

Ondanks de groeiende populariteit van zelfstandig ondernemerschap in de zorg geeft ongeveer 1 op de 10 zzp’ers aan toch liever in loondienst te willen werken. De nadelen, zoals financiële onzekerheid en fluctuerende inkomsten, vormen voor hen redenen om toch de zekerheid van een vast salaris weer te overwegen. Desondanks blijkt uit hetzelfde onderzoek dat maar liefst 90 procent van de zzp’ers in de zorg tevreden is met hun keuze. De flexibiliteit die het ondernemerschap biedt, maakt het mogelijk om werk en privé beter te balanceren, wat vooral aantrekkelijk is voor mensen met kinderen thuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie