Blusbroek hangen moeilijker dan het lijkt
Blusbroek hangen moeilijker dan het lijkt Brandweer Houten

Brandweerpret voor Oekraïense kinderen in Houten

5 mei 2023 om 09:08 Overig Tips van de redactie

HOUTEN In de meivakantie waren een groep Oekraïense kinderen te gast bij de VRU brandweer Houten. Ze werden getrakteerd op een gezellige- en vooral actieve spelletjes bijeenkomst. Een middag om nooit te vergeten.

,,Zou het niet leuk zijn om, voor de in Houten woonachtige Oekraïense kinderen, iets te organiseren in de vakantieperiode met als rode draad de brandweer?” vroeg voormalig postcommandant Judith van Oostrum zich enige tijd geleden af. Het resulteerde in een bijzondere middag met een grote opkomst. Mede dankzij de samenwerking met van Houten&co die de kinderen hiervoor benaderd had, de hulp van jeugdbrandweerleden en de personeelsvereniging van de brandweer die de onkosten voor deze middag voor zijn rekening had genomen. Na een hartelijk welkom, in de eigen taal, werden de gasten getrakteerd op friet met kipnuggets en voor de meegekomen ouders een lekker broodje. Daarna volgde een korte uitleg en gingen de kinderen uiteen samen met de leden van de jeugdbrandweer.

ECHTE BLUSSTRALEN

Zowel in als buiten de brandweerpost waren spelletjes klaargezet door de jeugdleiders René Steehouder en Freerk Wigarda. Daarbij was het uitgangspunt: samen werken en je kunt meer dan je denkt. Zo werd er geblindeerd een parcours gelopen, werden oude fietsen doorgeknipt met een enorme elektrische schaar en borden met ‘vuur’ vlammen geblust. De kinderen konden ook een stukje in de grote brandweerauto meerijden en onder toezicht van de jeugdleden met echte blusstralen spuiten waardoor mini brandweerauto’s gingen rijden. Het meest moeilijke onderdeel bleek het brandweer blusbroek hangen. Wie kon daar het langste aan blijven hangen?

Aan het einde van de middag was duidelijk dat de organisatie geslaagd was met de opzet. Er liepen alleen maar kinderen met blijde gezichten rond. David Hryzhuk (13 jr) had, zo zei hij, genoten van alles, maar het leukste vond hij de rondrit in de grote brandweerauto. Na het nuttigen van een ijsje gingen de kinderen weer huiswaarts en werden de spelletjes opgeruimd.

advertentie
advertentie