Schets van windpark Goyerbrug
Schets van windpark Goyerbrug Windpark Goyerbrug

Windpark Goyerbrug gaat toch door

22 augustus 2022 om 21:30 Politiek

HOUTEN De gemeente Houten gaat toch door met de vergunningsaanvraag windpark Goyerbrug. Het college van B&W gaat een ontwerp Verklaring van Geen Bedenkingen voorleggen aan de gemeenteraad. Dat is de uitkomst van de heroverweging die in opdracht van het nieuwe college heeft plaatsgevonden en waarvan de uitkomst maandagavond tijdens een informatieavond door wethouder Paul van Ruitenbeek is gepresenteerd. 

Annette Stolk – de Vries

In het coalitieakkoord dat in juni 2022 door ITH, NatúúrlijkHouten, VVD en SGP werd gepresenteerd werd de heroverweging van windpark Goyerbrug aangekondigd. Daarbij moest worden gekeken naar de juridische mogelijkheden van heroverweging en de juridische en financiële consequenties van een dergelijk besluit. Uit de heroverweging is naar voren gekomen dat er geen juridische route beschikbaar is waarmee de vergunningsaanvraag van windpark Goyerbrug kan worden gestopt. Bovendien is gebleken dat de financiële risico’s van stoppen met het windpark groot zijn. 

ALTERNATIEVEN Op verzoek van het college heeft bureau Krachtwerk uit Amsterdam onderzoek gedaan naar alternatieven voor windpark Goyerbrug. Daarbij is gekeken naar alternatieve locaties voor een windpark. De conclusie is dat deze technisch gezien voor handen zijn, maar dat voor geen van deze alternatieven een vergunningsprocedure voor 2025 haalbaar is. Dit is wel noodzakelijk om te voldoen aan het bod van Houten in de RES U16 (Regionale Energiestrategie Utrecht). In het onderzoek is ook gekeken naar nieuwe plekken voor zonneweides. Om Windpark Goyerbrug te vervangen met zonne-energie is het nodig om het gemeentebeleid aan te passen en ruimte te maken voor extra 55 hectare aan zonneweiden. Er is ook gekeken naar de mogelijkheid om mini-turbines te plaatsen in plaats van de vier grote windturbines zoals voorzien bij windpark Goyerbrug. Om dezelfde energieproductie van ongeveer 14,5 Gwh/jaar te produceren zouden er 2400 kleine windturbines geplaatst moeten worden, daarmee een niet realistisch scenario. 

NORMEN De normen waaraan het windpark moet voldoen zijn onderdeel van de Verklaring van Geen Bedenkingen. Deze verklaring moet afgegeven worden door de gemeenteraad. De raadsvergadering staat vooralsnog gepland voor 20 september.

advertentie
advertentie