Burgemeester Gilbert Isabella neemt het eerste exemplaar van 'Het is (zo) ver' in ontvangst.
Burgemeester Gilbert Isabella neemt het eerste exemplaar van 'Het is (zo) ver' in ontvangst. Richard Thoolen

Houtenaar maakt pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en schrijft er een boek over: ‘Het is (zo) ver’

20 juni 2021 om 08:25 Overig

HOUTEN Houtenaar Benno Schotanus heeft in 2019 de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella afgelegd en daar vervolgens een boek over geschreven. Het eerste exemplaar van zijn boek ‘Het is (zo) ver’ heeft hij vorige week aangeboden aan burgemeester Gilbert Isabella.

door Richard Thoolen


Het idee voor de tocht is al zo’n 10 jaar geleden ontstaan. Benno: ,,Een vriend vroeg me toen wat ik ooit nog eens wilde doen. Lekker in mijn eentje een lange tocht lopen leek me wel wat. Ik kwam op Santiago de Compostella omdat die tocht erg tot de verbeelding spreekt.”

BOEK Benno: ,,Het schrijven van een boek behoorde aanvankelijk niet bij mijn intentie. Na terugkomst bekeek ik mijn aantekeningen die ik als een soort dagboek had bijgehouden. Tevens had ik tijdens de reis gebruik gemaakt van de app Strava en regelmatig familie en vrienden geinformeerd via Whatsapp. Dit alles tesamen met mijn herinneringen vond ik wel boekwaardig.”

INHOUD Het boek bestaat uit 252 geillustreerde pagina’s vol met belevenissen en gedachtes van de schrijver. Benno: ,,De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella is van oorsprong een religieuze tocht bedoeld voor boetedoening. Ik had geen religieuze insteek, maar had mijn momenten van inspiratie en inzicht. Door zo alleen te lopen had ik alle tijd om te ervaren en na te denken en ontdekte ik dingen over mezelf waar ik anders niet achter gekomen zou zijn. Om een voorbeeld te geven: op een smal bergpaadje in Spanje dacht ik terug aan mijn ouders en voelde dat ik daar emotioneel van werd. Zij hebben hun best gedaan om hun kinderen zo goed mogelijk groot te brengen. Ik voelde me dankbaar en de behoefte om dat tot uitdrukking te brengen. Nu voert de tocht langs een berg in Spanje waarop een groot kruis staat, Cruz de Ferro. Hier leggen veel pelgrims symbolisch een last af door een steen of een schelp bij het kruis te plaatsen. Dat vond ik een mooie plek om mijn ouders eer te bewijzen. Ik heb een mooie schelp gekocht en die in hun nagedachtenis bij het kruis geplaatst. Ik denk dat deze ervaring mij niet ten deel gevallen was op het Pieterpad.”

ONGELUK Benno: ,,Zeer aangrijpend voor me was de ervaring die twee Nederlandsche vrouwen ten deel viel. Ik had ze ontmoet en een fijn gesprek met ze gehad. Enige dagen later kreeg ik bericht dat ze in de buurt van León aangereden waren en de vrouw uit Utrecht dat niet had overleefd. Later bleek dat een auto een klapband had gekregen en daardoor de stoep opgeschoten was waar de dames liepen. Dat heeft me erg aangegrepen dat het zo kan aflopen. Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Je wilt het liever niet meemaken, maar ook dat gebeurt. Ik heb die avond het glas op hen geheven op een goede reis, waar die dan ook heen mag gaan.”

PRESENTATIE Benno overhandigde het eerste exemplaar van zijn boek aan burgemeester Gilbert Isabella. De ceremonie werd bijgewoond door zijn vrouw Corrie, dochter Loes en kleindochters Elin, Lucie en Jule. Benno: ,,Ik heb gemerkt dat onze burgemeester oprecht belangstelling toont voor de inwoners van Houten. Daarom wil ik juist hem mijn boek aanbieden. Ik wens hem veel leesplezier.” Gilbert: ,,Het lijkt me een leuk verhaal en ik ga het zeker lezen. Ook zal ik laten weten wat ik er van vond. Het heeft me nu al op twee ideeen gebracht: ten eerste een stukje zelfreflectie. Welke momenten in mijn leven zijn van een bijzondere betekenis voor me geweest? En ten tweede voor de inwoners van Houten. Misschien kan ik diegene die in de fout zijn gegaan op boetedoening sturen naar Santiago de Compostella. Dan kunnen ze daar vergeving voor hun zonden vragen.”

INTERESSE Benno’s boek ‘Het is (zo) ver’ is verkrijgbaar via Boekscout.nl op basis van POD (printing on demand).

advertentie
advertentie