Gon en Ton op hun trouwdag bij de ballonnenboog
Gon en Ton op hun trouwdag bij de ballonnenboog Meta Buitenhuis

Echtpaar Buitenhuis is 65 jaar getrouwd: ,,We moeten gewoon door”

12 november 2020 om 15:25 Overig

HOUTEN De ballonnenboog staat nog in de tuin en de kamer staat vol bloemen. Het zijn bewijzen van het 65 jarige huwelijk van Gon en Ton Buitenhuis. Zij trouwden op 4 november 1955. ,,Die jaren zijn gewoon voorbijgegaan. Het zijn vooral onze kwalen waardoor we weten dat we ouder zijn”, zegt Gon. Ton vult aan: ,,Ondanks kwalen moeten we gewoon door. Daarin is Gon onze drijvende kracht. Zij zette zich overal voor in en nam mij daarin mee. Ze hield altijd rekening met mij. Wat ik niet lust, kwam niet op tafel.” Vanwege de coronamaatregelen bezocht de burgemeester het paar niet. Wel kregen zij een cadeau met een persoonlijk bericht.

door Ria Lubbers en Irene van Valen

Ton is 90 jaar geleden geboren in Apeldoorn. Hij vond een baan bij de douane in Tolkamer waar hij onder andere controles uitvoerde op schepen en zocht naar illegale sigaretten en drank. Hij kwam uiteindelijk in de kost in Lobith. Gon is 84 jaar geleden geboren in Nieuwaal. Haar ouders verhuisden in 1949 naar De Bijland, waar haar vader naast werk ook een huis vond op het terrein van de steenfabriek. Gon werkte lange dagen in de huishouding bij een gezin en was alleen vrij op zondagmiddag.

VERKERING De twee ontmoetten elkaar bij de wekelijkse jeugdclub van de kerk. Zij vond hem erg leuk en trok er op de zondagmiddag op uit in de hoop Ton aan het werk te zien aan de waterkant. Zij ontmoetten elkaar als hij dienst had en in de buurt was van het douanegebouw. Ze pasten ook samen op kinderen van een gezin. Ze kregen verkering op de verjaardag van Gon, 18 maart 1954. Rond Sinterklaas deed Ton een huwelijksaanzoek en stuurde twee chocolade ringen. Toen een gedeelte van de pastorie bij de kerk in Elten te huur werd aangeboden, mocht Ton er gebruik van maken. Omdat er sprake was van de naoorlogse woningnood, zag hij zijn kans schoon. Hij trouwde in Lobith met de toen nog maar negentien jaar oude Gon. Gevolgd door een bescheiden feestje bij Gons ouders thuis.

GEZINSUITBREIDING In Elten deelden zij een klein huis met twee andere jonge gezinnen. Hun oudste dochter werd geboren in september 1956. Er volgenden nog een dochter en zoon. Het huis, bestaande uit een huiskamer en een slaapkamer, werd te klein. Daarom verhuisden zij naar Lobith waar hun zoon twee maanden te vroeg werd geboren in 1962. Zij merkten op dat de zorg niet ging zoals zij wilden en namen hem mee naar huis. Ze verzorgden hem veelal bij de kachel en met alle liefde en geduld die ouders siert. ,,We zijn trots op onze vier kinderen, zes kleinkinderen en zes achterkleinkinderen”, zegt Gon.

VOLKSTUIN In 1968 werd Ton overgeplaatst naar de inspectie van de belastingdienst in Utrecht. Het gezin verhuisde naar Overvecht. Bij deze grote overgang van een dorp naar de stad mistten zij vooral de tuin en huurden een volkstuin. Daarop bouwden zij een houten tuinhuisje, waarna Ton zei: ,,Ketteret.” Dat betekent: ik heb het gered. Gon antwoordde: ,,Makielpoe.” Dat betekent: maar ik hielp je. Deze tekst kwam op een bord dat aan het tuinhuisje hing en nu in de achtertuin hangt.

BEHULPZAAM Volgens dochter Ria Lubbers zijn haar ouders gastvrije, behulpzame mensen. ,,Zij organiseerden door de jaren heen leuke buurtactiviteiten.” Zij werden door warenhuis Galeries Modernes in Utrecht uitgeroepen tot echtpaar van de maand. Hun verrassing was een artikel in de krant en een set koffers. Ook na de verhuizing naar Houten in 1996 bleven zij actief. Zij verzorgden maaltijden voor tafeltje-dek-je en Ton gaf typeles aan basisschoolleerlingen voor Scheidegger en verrichtte veel hand- en spandiensten in de buurt.

BEZIGHEDEN Waar Gon graag tuinierde, speelde Ton accordeon. Zij waren tot een paar jaar geleden nog lid van de Drentse en Twentse club waar ze graag klootschieten. Ton houdt van draaiorgelmuziek. Toen hij 90 werd regelden de kinderen een draaiorgel in de straat en Ton bezocht een aantal keer het draaiorgelfestival in Amsterdam. Zijn interesse lag vooral in de achterkant van die orgels. Na zijn pensioen genoot het paar van fietstochten, zomervakanties met de caravan, langlaufen en oppassen op de kleinkinderen. Deze activiteiten zijn niet meer mogelijk, maar hun plezier dichter bij huis is hen evengoed dierbaar. ,,We genieten ervan als onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen bij ons thuis zijn. Met elkaar zorgen de kinderen voor een goede sfeer”, zegt Ton. Ria vult aan: ,,We komen graag hier.”

GEHEIM Wat zij zien als hun geheim is alles samen te delen en doen. Ton: ,,We maakten nooit ruzie, hadden geen meningsverschillen. Wel mopperden we soms op elkaar. Dat mag.” Ria zegt tenslotte: ,,Ze lachen met en om elkaar en zijn nog steeds verliefd. Dat mijn vader op zijn hoge leeftijd voor een kapitaal aan fresia’s bestelt voor zijn vrouw, is een bewijs van ware liefde. Fresia’s zaten destijds in het trouwboeket.”

Als gevolg van de coronamaatregelen gaat de burgemeester (tijdelijk) niet op bezoek bij echtparen die 60 of 65 jaar of nog langer getrouwd zijn. Viert u zelf of uw ouders binnenkort zo’n jubileum en vindt u het leuk om dat in de krant terug te zien, stuur dan een mailtje naar houtensnieuws@bdu.nl Wij nemen dan contact met u op.  

Gon en Ton bij het bord dat aan hun tuinhuis hing en nu in de tuin
advertentie
advertentie