Eddy en Christel werden vereerd met een bezoek van burgemeester Isabella op hun 60ste trouwdag
Eddy en Christel werden vereerd met een bezoek van burgemeester Isabella op hun 60ste trouwdag Irene van Valen

Bruidspaar Gerritse-Rietveldt: ‘We komen tijd tekort’

23 september 2020 om 11:51 Mensen

SCHALKWIJK Eddy en Christien Gerritse-Rietveldt trouwden op 22 september 1960. Daarom feliciteerde burgemeester Gilbert Isabella hen afgelopen dinsdag met hun 60-jarig huwelijk. Samen met hun vier dochters keek het paar terug op het leven. Eddy bleek daarin een makkelijke prater: ,,Stel je voor hoe graag jij zou praten als je maandenlang in stilte in de rimboe leefde. We woonden daar vanwege het werk van mijn vader. Hij was boormeester bij Shell. Vanuit Nederland kwamen leveringen aan, daarbij zat mijn huiswerk, dat ik weer terugstuurde als ik het gemaakt had. Wachtend op nieuw huiswerk vermaakte ik me in het bos.”

door Irene van Valen

Eddy is geboren op Sumatra en Christien in Utrecht. Zij wonen nu in Schalkwijk. Eddy is 80 en Christine is 78 jaar oud. ,,Het bevalt ons hier goed. Het is bijzonder ieder jaar getuige te zijn van de Ronde van Schalkwijk”, zei Eddy. Isabella werd gewaarschuwd als toekomstige inwoner: ,,Iedereen kent elkaar.” Daarbij maakte Eddy zich hard voor het plaatsen van drempels in de Jonkheer Ramweg. Hij schrikt vaak van de snelheid van bestuurders. ,,Ik kreeg zelf twee keer een bon voor te hard rijden. Bij de wegversmalling gaf ik gas bij, zodat ik fietsers voor bleef. Dan ga je al snel te hard”, was zijn nuchtere reactie.

VERHUIZINGEN Eddy woonde als kind een aantal jaar op Java in een interneringskamp. Na de capitulatie van Japan vertrok het gezin met de boot naar Utrecht en trok bij zijn oma in. Begin 1948 verhuisde het gezin weer naar Nieuw Guinea. ,,Daarmee startte mijn leven in de rimboe. Toen ik elf was kwamen we definitief terug naar Nederland.” Het paar bezocht Indonesië ter ere van hun 25 jarig huwelijk. ,,We wilden niet wachten tot ik stopte met werken en genoten vijf weken lang van het land en de vriendelijke bevolking. Het was heel bijzonder om het graf van mijn moeder te bezoeken”, zei Eddy, die niet bij haar overlijden en uitvaart kon zijn.

Zij bezochten landen als Costa Rica, Zuid Afrika, Zambia, Goa en Ecuador

 Reizen was het echtpaar sowieso niet vreemd. Zij bezochten landen als Costa Rica, Zuid Afrika, Zambia, Goa en Ecuador. Christien zou graag nog naar Peru gaan. ,,Het is echter niet alleen ver weg, maar ook duur.” Isabella stelde haar gerust: ,,Dromen mag altijd en is zelfs mooi.”

FOSSIELEN Eddy en Christien hebben een vaste vakantieplek in de buurt van Calais, Frankrijk. Nog ieder jaar rijdt Eddy de 330 kilometer met de auto. Zij verblijven er van 1 april tot eind oktober en komen af en toe terug naar Nederland of de kinderen bezoeken hen daar. ,,Meestal zeggen ouderen dat zij hun kinderen niet zien, wij zeggen dat wij onze ouders nooit zien”, zegt een van de dochters. In Frankrijk zoekt Christien naar fossielen. Ze herkent soms aan een bultje of bobbel dat er een fossiel in een steen zit. Vervolgens slaat ze met een hamer en beitel de steen kapot. Vaak zijn het kalkstenen die rondom het fossiel afbreken. In de salontafel ligt een flinke verzameling vondsten.

ZWEMMEN Eddy en Christien ontmoetten elkaar op het werk in een chemisch/technisch bedrijf. Hij was tekenaar, zij werkte op kantoor. ,,Tijdens de lunchpauze fietsten we soms naar het Merwedekanaal om daar te zwemmen. Dat kon toen nog.” Waarop Isabella beaamde dat het kanaal een aantal jaar ernstig vervuild was. Nu mag men er weer in zwemmen. Eddy vertelde dat Christien zelfs een keer van de Jutphasebrug in het Amsterdamrijnkanaal sprong. ,,Ik was toen zestien en wilde indruk maken”, zei Christien lachend.

Naast vier dochters heeft het paar acht kleinkinderen, waarvan één kleinzoon

RIJKDOM Na de huwelijkssluiting mocht Christien niet blijven werken in hetzelfde bedrijf. Waarop één dochter zei: ,,En juist ons is geleerd dat we als vrouw gewoon moeten blijven werken.” Naast vier dochters heeft het paar acht kleinkinderen, waarvan één kleinzoon. Hij wordt gezien als de neef die door de nichten op handen wordt gedragen. Hij schijnt knap te zijn. Hoe dan ook vind het echtpaar het hebben van kleinkinderen pure rijkdom, zeker omdat zij regelmatig bezocht worden door hen. Dat hun eerste achterkleinkind onderweg is, maak hen extra gelukkig. ,,Ik kan dit leven nog wel twintig jaar volhouden”, lacht Christien.

MUTSEN Eddy en Christien zijn een zeer actief stel. Eddy houdt van Orchideeën. De Dendrobium is zijn favoriet. Het is een pure soort en groeit in het wild. Hij houdt zich aanbevolen voor mensen die deze soort weten te vinden. In zijn ogen zijn de gekruiste soorten flets. Vroeger had hij 1100 orchideeën in huis. Door kleiner te wonen verdwenen de meeste daarvan. Een andere gezamenlijke hobby is schilderen. ,,Ik schilder al heel lang”, zegt Christien, ,,Eddy sinds zijn pensionering.” Verschillende kleurrijke werken sieren het huis. 

Naast dit alles houdt Eddy van koken: ,,Een Indonesische rijsttafel lukt niet meer, maar vroeger maakte ik dat met plezier.” Het paar bezoekt graag brocantemarkten. ,,Ze slepen van alles aan”, stelde een dochter. ,,En ik brei graag”, zei Christien, waarop Isabella opmerkte dat hij in ieder geval weet waar hij een muts voor de winter kan laten maken. ,,We kunnen in ieder geval niet zeggen dat we saaie mutsen zijn. We komen eigenlijk tijd tekort.”

advertentie
advertentie