Asterix de Galliër set
Asterix de Galliër set Ganpat Berrevoets

Asterix, Obelix, Idefix en LEGO uit Houten?

10 augustus 2020 om 15:35 Overig

HOUTEN LEGO is erg populair. Zowel bij kinderen als bij volwassenen. Het TV programma LEGO Masters heeft dat wel bewezen. Ook Houten kent LEGO fans. Eén van hen is Ganpat Berrevoets en hij heeft zijn eerste zelfbedachte bouwwerk op LEGO IDEAS staan: Asterix de Galliër. Als het idee 10.000 stemmen ontvangt, dan maakt het kans om ook werkelijk uitgebracht te worden.

De vraag is natuurlijk als eerste, hoe kom je bij deze combinatie? Zijn antwoord is kort en krachtig: ,,Ik ben fan van Asterix en fan van LEGO. Van jongsaf aan lees ik de Asterix en Obelix stripboeken en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Ik heb ze allemaal verzameld." Daarnaast speelde hij als kind veel met LEGO. Sinds dat het ‘Deense steentje’ ook sets uitgebracht heeft die gebaseerd zijn op films, is hij begonnen met het verzamelen van een aantal thema sets.


Wanneer is het idee ontstaan? ,,Het was ergens eind vorig jaar. Ik twijfelde eerst nog over het thema. Maar in 2020 was het duidelijk: Asterix de Galliër. Het zou geweldig zijn als de fans de wereld van Asterix en Obelix in LEGO vorm in huis kunnen halen. Ik denk ook dat de bekende Galliërs, die in de jaren ’60 van de vorige eeuw bedacht zijn door Goscinny en Uderzo, tijdloos zijn. Jonge, nieuwe generaties striplezers kennen ze allemaal. Als het niet van de strips zelf is, dan van de animatiefilms Asterix en de Romeinse Lusthof (2014) en Asterix: het Geheim van de Toverdrank (2018). "

De volgende vraag is, hoe pak je dat aan? Ganpat is eerst gaan kijken naar wat kinderen en fans leuk zouden vinden om te kopen. ,,Wat is leuk om te bouwen? Waar kan je mee spelen? Met wat voor ‘build’ (een LEGO term) kunnen kinderen hun fantasie de vrij loop laten gaan." Het was hem al snel duidelijk: het huis van Asterix! Toen hij de stripboeken doornam, koos hij ook voor een hunnebed en de eik van de druïde Panoramix. Waarom juist die? ,,Zonder de druïde waren de Galliërs niet onoverwinnelijk! Panoramix en zijn belangrijke ingrediënt voor de toverdrank, maretak, zijn dus essentieel voor het verhaal."

Zit er ook een verhaal in? Van de Brickmaster bij LEGO Masters was dat altijd een belangrijk element. ,,Dat klopt," zegt Ganpat, ,,en ik heb dat advies ook meegenomen tijdens het ontwerpen. De verhaallijn voor mijn LEGO IDEAS ‘Asterix the Gaul’ is gebaseerd op Asterix de Galliër en Asterix en de strijd van de stamhoofden. Later heb ik het uitgebreid met extra hoofdpersonen zoals de Bard, Kakofonix, het stamhoofd, Heroïx en met Walhalla. Er zitten ook hints in naar andere stripboeken en naar een aantal (teken)films."

Het staat nu op de site van LEGO IDEAS. Hoe kom je aan je stemmen en stemmen mensen ook? ,,Jazeker, ze stemmen," antwoordt Ganpat. Hij plaatst het op allerlei social media. Familie, vrienden en kennissen hebben zijn idee al ondersteund. Maar ook de schrijvers van Asterix en de Waarheid en Asterix en de Wijde Wereld zijn erg enthousiast. Zij zijn de Nederlandse experts van de historie rondom de Celtische Asterix. En omdat Asterix uit Frankrijk komt, heeft hij zijn bouwwerk uiteraard bij Franse LEGO fans en Asterix fans gepromoot. Zij noemen het nu: Astérix LEGOlois. Het is nu vooral belangrijk om zo snel mogelijk bij de 5000 stemmen te komen, want dan krijgt hij er weer extra dagen bij om uiteindelijk bij de 10.000 uit te komen.

Wat kan Houten doen om daarbij te helpen? ,,
Als eerste zou het erg tof zijn als men Asterix the Gaul wil supporten op LEGO IDEAS. Als iedereen dat in Houten zou doen, dan zal het idee binnen de korste keren de 10.000 stemmen halen! Hiervoor kan men naar https://bit.ly/AsterixtheGaul en stemmen op het idee van Ganpat the Celt. Je moet even een account aanmaken, maar je hoeft weinig persoonlijke informatie te achter te laten en je kan instellen dat je geen emails wil ontvangen. Dus het is het zeker de moeite waard! Vervolgens, zet er ook een comment bij, want dat kan goed helpen tijdens de review fase. Ten derde: deel het met anderen en vraag hen ook te stemmen. Hoe geweldig zou het zijn als we straks kunnen zeggen: LEGO IDEAS Asterix de Galliër is bedacht in Houten, en ik heb er mijn steentje aan bijgedragen!"

Ganpat heeft ook een filmpje gemaakt van zijn moc (my own creation):

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie