Afbeelding
Jaap van Rijn

Bitterzoete verlangens

1 augustus 2020 om 15:15 Culinair

Velen vieren dit jaar de zomervakantie in Nederland. Voor menigeen zal dit een bitterzoete ervaring zijn. Want het hoofd verlangt naar Spanje, Italië, Frankrijk… Van Nederland kun je vrolijk worden, maar een verlangen naar zuidelijke sferen stemt toch tot weemoed. Waarom dit nieuwe levensgevoel niet in een salade samenbrengen?

door Jaap van Rijn

Hollandse andijvie geeft de licht bittere toets aan deze zomersalade met mediterrane trekjes. Het zoet komt van granaatappelpitjes. De granaatappel kun je inmiddels bijna overal kopen, mede dankzij de kookboeken van koks als Ottolenghi en het Nederlandse duo Merijn Tol & Nadia Zerouli. Heb je even niets te doen, klap dan de laptop open, bekijk een NTR-uitzending van Nadia en Merijn en leer hoe je granaatapppelpitjes uit de schil klopt.

In deze woelige tijd grijpen steeds meer mensen terug op vaderlandse gerechten, het zal wel een verlangen zijn naar veiligere tijden. Ook dan biedt de andijvie, samen met aardappelen, troost in de klassieke stamppot. Wellicht is het een idee om een keer de boodschappen te doen in een boerenlandwinkel, bij tuinders of zorgboerderijen met een moestuin. Verser kun je de groenten niet krijgen.

SALADE VAN ZOMERANDIJVIE Koop voor vier eters twee kroppen zomerandijvie met een gelige kern. Deze is lekker krokant. Trek de buitenste bladeren van de stronk en leg in de groentela van de koelkast. Van deze bladeren kun je later in de week de andijviestamppot maken. Met stukjes appel maak je zo’n zomerstamppot lekker fris. Voeg ook een keer met een snufje kerrie gebakken ui toe.

Terug naar de salade. Haal de binnenbladeren van de stronk. Was de bladeren, dep goed droog en leg ze in een schaal.

Meng twee eetlepels mayonaise met een scheutje olijfolie, een eetlepel yoghurt, een halve eetlepel grove mosterd en een theelepel appelazijn. Proef en stuur naar eigen smaak bij. Breng op smaak met wat zwarte peper. Verdeel een deel van de dressing over de andijvie, schep een paar keer goed om.

Doe de bladeren in een schaal of verdeel over vier borden. Strooi wat granaatappelpitjes over de salade. Verdeel wat plakken gedroogde Spaanse (serrano) of Italiaanse ham (san daniele of parma) over de salade. Druppel wat overgebleven dressing over de salade.

Kun je niet aan granaatappel komen? Vervang deze dan door stukjes peer of zoetzure appel.

Eet je geen vlees en/of zuivel? Vervang de ham door walnoten, dunne plakjes parmezaan, berg kaas of brokjes blauwschimmelkaas en de yoghurt door een suikerloze variant op plantaardige basis.

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden. Meer verhalen zijn (straks) te vinden onder het tabblad lifestyle op de homepage.

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden. Meer verhalen zijn (straks) te vinden onder het tabblad lifestyle op de homepage.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie