Irois Borst ontwierp het boek 'Linkshandig'
Irois Borst ontwierp het boek 'Linkshandig' Iris Borst

De linkshandige Houtenaar

12 augustus 2020 om 15:07 Overig

HOUTEN 13 augustus is het Linkshandigendag. Overal is een speciale dag voor, sinds 1976 ook voor linkshandigheid. Iris Borst, vormgeefster en illustratrice uit Houten, werkte mee aan een boekje over linkshandigheid: ,,Ben je een linkshandige Houtenaar? Grote kans dat je origineel, intelligent, geniaal en /of succesvol bent!"

Wat maakt linkshandigen zo bijzonder? ,,Heel erg veel. Tien procent van de Houtenaren – én van de wereldbevolking – is linkshandig. Voor de meesten van hen is dit zo vanzelfsprekend dat ze niet eens doorhebben hoe origineel ze zijn in een rechtshandige wereld. Steeds weer vinden ze vaak onbewust creatieve oplossingen voor alledaagse probleempjes. Waarin ze dan ook weer heel erg goed zijn. Van jongs af aan vinden ze zo hun eigen weg. Veters strikken bijvoorbeeld, leren ze vaak helemaal zelf."

Ben je zelf linkshandig,,Haha, nee. Maar ik heb een nichtje dat is linkshandig, roodharig en heeft blauwe ogen. Ze is prachtig! Bewondering voor linkshandigen kreeg ik ook eigenlijk pas tijdens het ontwerpen van Linkshandig. De schrijver, Rob van Vuure, had allerlei weetjes en inzichten die ik in beeld vertaalde. Bijvoorbeeld over talent en erfelijkheid, maar ook over ‘linkshandige’ dieren. Ik ging er op letten en ontdekte zo dat veel van mijn vriendinnen linkshandig waren. Terwijl ik ze toch al een leven lang kende!"

Wat maakt het boekje Linkshandig in jouw ogen zo speciaal? ,,Sowieso is het de eerste echt leuke en speelse gids over linkshandigheid. Het speciale zit voor mij ook in het feit dat linkshandigen me geholpen hebben met het boekje. Ze werden heel erg enthousiast en lieten we via twitter en de mail van alles over hun leven weten. Ik werd zelfs gebeld. En niet alleen door linkshandigen trouwens. Juist ook ouders met een linkshandig kind of kinderen met een linkshandige vader of moeder kwamen met leuke feitjes en anekdotes."

Zoals? ,,Een oudere mevrouw uit Houten vertelde me dat haar vader linkshandig en metselaar was. Hij had zijn eigen troffel en kreeg geloof ik een paar cent per meter meer, omdat hij van de andere kant van een muurtje naar zijn collega’s kon toewerken. Er zou een linkshandigenmuseum moeten komen!"

Linkshandig staat vol illustraties. Waarom vond je dat belangrijk? ,,Ik vond het vooral leuk. Want dat wilde ik samen met de schrijver: een leuk en leerzaam boekje over linkshandigheid, gewoon omdat dit nog niet bestond. In eerste instantie heb ik het boekje zelfs van achter naar voren opgemaakt, helemaal op linkshandigen gericht. De uitgever vond dat te ver gaan. Tsja, hij is rechtshandig…"

Linkshandig. Waarom linkshandigen origineel, intelligent, geniaal en succesvol zijn. ISBN 978 94 92 107 21 3. € 14,95

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie