Jadis Schreuder uit Houten presenteert haar boek 'The Lemon Kitchen'
Jadis Schreuder uit Houten presenteert haar boek 'The Lemon Kitchen' The Lemon Kitchen

Biologische citroen als basis

16 juni 2020 om 11:31 Overig

HOUTEN “When life gives you lemons, make lemonade” is een bekende spreuk over doorzettingsvermogen en optimisme. Jadis Schreuder uit Houten nam deze wijsheid letterlijk en bracht onlangs haar kookboek ‘The Lemon Kitchen’ uit. Een boek boordevol eenvoudige seizoenrecepten met rijke smaken en kennis over de citroen, de onmisbare smaakmaker in de keuken.

Iets minder dan een jaar heeft ze erover gedaan. Van het schrijven van het concept tot en met het uitbrengen van het boek 'The Lemon Kitchen.' Het boek is gelijknamig aan haar bedrijf wat in Houten is gevestigd. Jadis: ,,Het was hard werken met veel lange dagen op kantoor om alles te perfectioneren.” Ze is namelijk niet alleen auteur en bedenker van de heerlijke recepten uit het boek. Ook de styling, fotografie en illustraties komen van haar eigen hand. ,,Ik ben behoorlijk gedreven om mijn eigen concepten en bijbehorende frisse sfeer op de juiste manier neer te zetten”, aldus een enthousiaste Jadis.

DRIVE EN PASSIE Haar enorme drive en passie voor alles wat met eten te maken heeft, voel je meteen zodra je haar boek open slaat. ,,Ik kom uit een heel creatieve familie. Mijn opa was professioneel kunstschilder en fotograaf. En ook lekker eten is met de paplepel ingegoten: ,,Bij ons thuis stond er nooit een saaie maaltijd op tafel. En naast peper en zout vaak ook een schijfje citroen.”

BASISINGREDIËNT ‘The Lemon Kitchen’ is meer dan een kookboek. Alhoewel er 45 unieke en verrassende seizoenrecepten in het boek te vinden zijn met de biologische citroen als basis ingrediënt, is het ook een informatief boek over de citroen. De geschiedenis en de reden waarom de Siciliaanse citroen haar favoriet in de keuken is, staan omschreven. Evenals de gebruiksmogelijkheden van de gehele vrucht, want ook met het sap en de zeste (rasp van de schil) kun je de smaak van een gerecht verbeteren of versterken. Deze kennis heeft Jadis ter plekke opgedaan en opgeschreven tijdens een werkvakantie in Sicilië bij de biologische citroenteler van Ekoplaza.

FRIS EN POSITIEF Citroen als fris element in ieder gerecht wordt veelvuldig gebruikt in toprestaurants. Tijdens de stages van de Middelbare Hotelschool heeft Jadis een kijkje kunnen nemen bij diverse chef-koks van Michelinsterrenzaken, zoals Sergio Herman en Joel Rammelsberg. Daar kwam ze erachter dat ze niet de enige was die graag experimenteerde met het frisse zuurtje waar ze vanaf kinds af aan dol op was. Na de middelbare school stroomde ze door naar de opleiding ‘Food Innovation’ aan de HAS Hogeschool.

Jadis is afgestudeerd met The Lemon Kitchen in de Topklas Ondernemen. Hierdoor kon ze meteen fulltime aan de slag met haar bedrijf. ,,The Lemon Kitchen is een jong bedrijf dat staat voor een frisse twist, kwaliteit en een verrassende smaak. Ik verbind mij dan ook graag als trotse ambassadeur met merken die dezelfde kernwaarden hebben, zoals Ekoplaza, Big Green Egg en Le Creuset”, aldus Jadis.

DAGELIJKS GELUK ,,Eten is dagelijks geluk”, glimlacht Jadis. Vanaf kleins af aan is lekker eten met de paplepel ingegoten door onder andere haar moeder en oma. ,,Mijn eerste herinnering aan eten is de avocadospread met citroen op zuurdesembrood van mijn oma. Een van de recepten die je terug kunt vinden in mijn kookboek.” De schoonheid van eten fascineert Jadis. ,,Eten en koken heeft alles te maken met gevoel en gebruik maken van al je zintuigen. Ik kook dan ook nooit met alleen maar afgemeten porties. Mijn boek is puur inspiratie en koken doe je door te proeven, horen, ruiken en op gevoel.”

ZERO FOOD WASTE Jadis gaat bewust om met de voedingsmiddelen in haar recepten. ,,Ik ben tegen verspilling en gebruik alles van de citroen in mijn recepten. Ik gebruik graag biologische producten en het liefst duurzaam, lokaal en seizoensgebonden."

LIMONCELLO Met de zomer in aantocht activeert Jadis zoveel mogelijk mensen mee te doen met haar #limoncellochallenge. Zelf limoncello maken is gemakkelijk en een verfrissend en verkoelend zomers drankje. Voor de bereiding van de limoncello gebruik je de schillen van een citroen. Van het resterende deel maak je een frisse citroenjam. De limoncello gebruikt ze ook in onder andere de recepten met de zalmtartaar en citroen tiramisu. Zie hiervoor de recepten in het boek.

BOEK BESTELLEN ‘The Lemon Kitchen’ is onder andere te bestellen via de website van Jadis: thelemonkitchen.nl. Je ontvangt een gesigneerd boek met een exclusieve gehaakte boekenlegger in de vorm van een citroen.

De tools die Jadis gebruikt in haar kookboek zijn onder andere verkrijgbaar in de kookwinkel ‘Bij ons in de keuken’ in Winkelcentrum Het Rond in Houten. Op vertoon van de laatste pagina van het kookboek bij Ekoplaza ontvang je een biologische citroen gratis. De Limoncello van Jadis is te proeven in Houten bij een bestelling via de Pizzafiets. En laat je een offerte opmaken bij Eigenhuis Keukens in Houten, dan krijg je haar kookboek dit hele jaar cadeau.

WIN EEN BOEK Wil je een boek winnen? Like The Lemon Kitchen en Houtens Nieuws op Facebook. Upload je favoriete recept met citroen en op 21 juni (begin van de zomer) kiest Jadis een winnaar.

The Lemon Kitchen
The Lemon Kitchen
The Lemon Kitchen
The Lemon Kitchen
The Lemon Kitchen
advertentie
advertentie