Finn en Kaj
Finn en Kaj Manon van den Burg - Elberse

Beren laten zich zien in Houten

10 april 2020 om 11:25 Overig

HOUTEN Over in en rondom huizen verschijnen beren. Ze zitten op vensterbanken, ze hangen op hun kop aan het kozijn of luieren op een bankje voor het huis. Ze zijn er in alle vormen, maten en kleuren en zijn onderdeel van de berenjacht. De bedoeling is dat kinderen door middel van een zoektocht naar beren even de coronacrisis vergeten. Dit kan al wandelend of fietsend door de wijk. Zoek eens de beer die op zijn kop hangt in de Gaarde, loop eens om het gemeentehuis waar een beer verstopt zit of wandel de doodlopende Admiraalsborch in. Daar wacht een beer met smart om gezien te worden.

Houten heeft naast de landelijke actiepagina een eigen facebookpagina: Berenjacht gemeente Houten. Daar vind je een lijst met adressen waar beren te vinden zijn. Arinka Linders, een van de oprichters van de facebookpagina, kon haar eigen beer niet aanmelden op de landelijke berenjachtkaart en bedacht daarom een plaatselijke kaart. Hierop zijn ruim 550 beren aangemeld. ,,In het begin liep het storm. We hadden amper tijd om te eten. Nu krijgen we ongeveer tien aanmeldingen per dag."

REGELS Op de facebookpagina wordt uitgelegd hoe beren toegevoegd worden op een kaart en aan een adressenlijst. Daarnaast vind je daar berenjacht dipoma's, afstreepkaarten, een berenjacht bingokaart en kaartjes om in te kleuren. Deze kunnen eventueel in de brievenbus worden gedaan als je een beer vond. Het is niet de bedoeling om bij mensen aan te bellen. Mensen halen dan misschien hun beer weer weg. Zwaaien naar elkaar mag natuurlijk altijd. Volg vooral de adviezen van het RIVM op. Loop niet in een groep, houdt afstand, hoest en nies in je elle boog en zorg voor elkaar.

BINGO De kinderen van Manon van den Burg, Finn en Kaj, liepen, met een berenbingo kaart in de hand, de berenjacht in wijk de Landen. Bij de berenbingo zoeken kinderen onder andere een roze beer, een beer met een muts op en een beer op de bovenverdieping. De jacht eindigde met een harde ,,bingo" en zoals afgesproken bij opa en oma, waar ze iets lekkers kregen. ,,Ze vonden het super leuk. Vooral Kaj van vijf werd enthousiast", vertelt Manon. Nu wachten zij vol spanning op hun beloning, een medaille. Deze is te bestellen bij HGS Sportprijzen en kost €1,25 exclusief verzendkosten. Op hun facebookpagina staat dat je een appje met je adres kunt sturen naar 0631910343. Je krijgt vervolgens een tikkie waarna zij de medaille opsturen.

,,Dat we met honderden kinderen en beren in Nederland samen meedoen aan de berenjacht is iets waar groot en klein toch blij van wordt?"

KLEIN GELUK Felicitas Speth von Schulzburg maakte de berenjacht in haar wijk de Campen bekend via een buurtapp. ,,Mijn kinderen zijn het huis uit. Het initiatief vind ik echter fantastisch en niet alleen ik. Er komen nog steeds beren bij in de wijk. Soms moet je goed zoeken." Felicitas vindt het niet alleen een spannende tocht voor ouders met kinderen, zelf geniet ze evengoed van de beren als ze een wandelingetje maakt met de hond. ,,Hoe grappig is het om opgewonden kinderstemmetjes te horen bij de ontdekking van een beer. Dan te bedenken dat dit over de hele wereld plaatsvindt. Dat vind ik bijzonder en laat zien dat het klein dingen zijn die het nu doen."

KRISKRAS Stephanie Kamphuis woont in de Gilden en gaat op berenjacht met haar zoons Casper van 4 en Tobias van 2. ,,Bij het zien van een beer worden ze helemaal blij en gillen 'een beer, een beer', waarna ze direct kriskras door de wijk wandelen of fietsen. Zij gebruiken geen kaart of systeem." Ze eindigen altijd bij hun eigen beer. Dan zegt een van de jongens: ,,Even kijken of onze beer nog voor het raam staat, mam." Als andere kinderen hun beer zien, zwaaien de jongens heel hard. Het avontuur zit in het zoeken naar nieuwe beren. Tobias loopt dan extra voorzichtig en zachtjes en kijkt bij iedere raam of er een beer staat. Casper let vooral op het formaat of de kleur van de beer. In de familieapp zien de jongens bij familieleden en vooral oma, die ver weg woont, de beren staan. ,,Dat we met honderden kinderen en beren in Nederland samen meedoen aan de berenjacht is iets waar groot en klein toch blij van wordt?", stelt Stephanie.

KLEURRIJK Mayke uit de wijk Het Gras, doet simpelweg mee voor alle kinderen. ,,Het is een kleine moeite om kinderen te helpen zoveel mogelijk beren re scoren. Ik vind het een leuke actie, want een vrolijk kind maakt iedereen blij!" Net als ouderen in zorgcentra aandacht krijgen is dit iets speciaals en kleurrijk voor de kinderen, is haar idee. Nu mag jij je beer zichtbaar neerzetten.

door Irene van Valen

Beer op de bank
Beer op z'n kop
advertentie
advertentie