Burgemeester Isabella ontvangt één van de vele wensen voor het jaar 2020
Burgemeester Isabella ontvangt één van de vele wensen voor het jaar 2020 Martin Monkel

Een jaar van herdenken en vooruitzien

7 januari 2020 om 09:41 Overig

HOUTEN Op 6 januari jl. presenteerde Gilbert Isabella zijn eerste Nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Houten. Herdenken van vrijheid en vrede is in 2020 één van de momenten om bij stil te staan. Maar ook belangrijke vraagstukken over de toekomst van Houten vragen volgens Isabella dit jaar aandacht. Hij wenst de inwoners een goed, gezond en gelukkig 2020 en heeft een bijzonder voornemen in petto als het gaat om de jongeren in Houten.

Martin Monkel

VRIJHEID ,,In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Het wordt een bijzonder jaar, met veel bijzondere activiteiten'' opent burgemeester Isabella zijn toespraak. Vlak daarvoor zongen Mette en Kirna - bekend van Gluren bij de Buren -  'When The Saints Go Marching In' als ode aan de soldaten die ons 75 jaar geleden van de Duitse bezetter hebben bevrijd. ,,Het hoogtepunt van de viering is uiteraard op 4 en 5 mei, maar daarvoor zijn er ook evenementen" zegt Isabella. Eind deze maand, op 26 januari, is in Schalkwijk de herdenking van de Holocaust, ter nagedachtenis van de 104.000 joden, Roma en Sinti die tijdens de oorlog zijn vermoord. In april komt er in het gemeentehuis een expositie over veteranen. ,,En dit voorjaar moet het nieuwe Herdenkingsmonument in het Oude Dorp worden onthuld''.

KRACHT In het half jaar dat Isabella nu burgemeester is heeft hij de sfeer en het karakter van Houten leren kennen. ,,Wie iets voor een ander betekent, wint zélf aan betekenis, wordt zélf een beter mens. Dat voelt misschien niet altijd zo, maar ik geloof erin dat wij met z'n allen een prettiger samenleving worden als we bereid zijn om af en toe energie en tijd te besteden aan onze naasten''.
Isabella heeft ervaren dat de sociale kracht in Houten groot is. ,,Het laat zien hoeveel inwoners vrijwilligerswerk doen. Daar heb ik groot respect voor, dat moeten we vooral koesteren''. Maar tegelijkertijd constateert hij dat veel van onze inwoners zich eenzaam voelt. ,,Als je iets voor een ander kunt doen, waarom zou je het dan laten? Voor u een kleine moeite, voor haar een groot plezier''.

ONTWIKKELINGEN In 2020 gaat de gemeenteraad de richting bepalen van een groot aantal maatschappelijke ontwikkelingen. ,,Belangrijke vraagstukken over de toekomst van Houten. Uw toekomst'' aldus Isabella. Hij noemt daarbij de Ruimtelijke Koers: waar in de gemeente kunnen wij de komende twintig jaar 4.000 tot 5.000 woningen bouwen en wat voor woningen moeten dat zijn? Maar ook: als er 10.000 inwoners bijkomen, waar gaan die boodschappen doen, waar gaan zij naar school, waar kunnen ze sporten en past dat allemaal wel in het openbaar vervoer?
Een andere grote opgave is de energietransitie: hoe maken we de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen naar volledig groene energie? ,,Dat gaat echt iets voor ons allemaal betekenen. Voor de manier waarop we energie opwekken en opslaan. En ook voor de manier waarop we energie verbruiken en besparen, dus hoe wij ons leven leiden''.

Naast deze grote ontwikkelingen noemt Isabella ook een tweetal kleinere projecten, die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen: AutoMaatje, waarbij vrijwilligers met hun eigen auto het vervoer verzorgen voor mensen die zelf niet zo mobiel zijn, en de Wakkere Akker, waarbij bewoners samen omkijken naar de ouderen in hun wijk, waardoor het gevoel van eenzaamheid en onveiligheid kleiner is geworden. 

VOORNEMEN Tijdens zijn rondgang door de gemeente heeft burgemeester Isabella met veel mensen gesproken. ,,Maar ik heb gemerkt dat het vrij lastig is om jongeren te vinden. Ik ben de afgelopen maanden wel eens op een groepje jongeren afgestapt…..nou ja zeg, die schrokken zich een aap. Rondkijkend constateert hij wel de jongere inwoners van Houten vanavond wel ontbreken. ,,Ik heb mij voorgenomen om in 2020 met jongeren in gesprek te gaan''. De burgemeester weet nog niet precies op welke manier hij dat gaat doen, maar het is wel een belofte, terwijl hij gelijktijdig de ouders geruststelt.

advertentie
advertentie