Bij het sfeervol horecapunt is er koffie, thee en een hapje en drankje
Bij het sfeervol horecapunt is er koffie, thee en een hapje en drankje ZOMO

Dagbesteding op ZOMO Speelboerderij Houten

28 februari 2024 om 10:30 Overig

HOUTEN Stichting ZOMO Wonen en Dagbesteding richt zich op zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de dagbesteding op Speelboerderij Houten is er plek voor mensen die onder begeleiding nuttig werk willen verrichten, en voor een nieuwe begeleider met ervaring, die sterk in z’n schoenen staat.

door Stan Bos

Boven de Speelboerderij in Houten hangt een strakblauwe lucht. Vaders en moeders met jonge kinderen wandelen over het terrein, laten hun kroost klauteren over klimrekken, van de glijbaan glijden. De speelboerderij valt onder verantwoording van ZOMO, een stichting die zich richt op zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. ZOMO staat voor Zelfredzaamheid met Ondersteuning in een Mensgerichte Organisatie en bestaat uit twee takken: wonen en dagbesteding.


BEGELEIDING

Bij de dagbesteding, zoals op de Speelboerderij Houten, doen medewerkers nuttig werk onder begeleiding. ,,Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en zelfbeeld”, legt Jeffrey Hoogstraten van ZOMO uit. ,,Ze participeren onder begeleiding in de normale wereld. Dan moet je denken aan horeca, een fietswerkplaats, lunchrooms, dierenverzorging en groenvoorziening. Belangrijk is dat deze mensen echt wat te doen hebben. Het is een dagbesteding, in een setting waarin ze worden begeleid. Druk om te presteren is er niet. We zeggen bijvoorbeeld niet hoeveel gebakjes ze moeten verkopen. Dat er klanten komen is leuk, maar er staat geen druk op de ketel. Uitgangspunt is dat zij een leuke dag hebben en nuttig werk doen.”

Jeffrey werkt al dertien jaar bij ZOMO. Hij begon op een woonlocatie in Vleuten. Na tien jaar ging hij deels werken op kantoor. Voor ICT-zaken, marketing en communicatie en fotografie is hij de aangewezen man. Hij kent de zorg vanaf de vloer in de praktijk en op kantoor. ,,Dankbaar werk. Het klinkt als een cliché, maar je hebt helemaal niet het idee dat je aan het werk bent. Thuis hebben we kleine kinderen. Daar moeten we ook voor zorgen. Op mijn werk doe ik hetzelfde voor mensen met een verstandelijke beperking. Het voelt niet als werken, maar als onderdeel van het leven.”


PADEN VEGEN

Speelboerderij Houten is er al sinds mensenheugenis. Twee jaar geleden nam ZOMO de boerderij over van de vorige uitbater om er een dagbesteding van te maken. Die taken bestaan uit al het werk dat er op een speelboerderij moet gebeuren: paden vegen, gras maaien, dieren voederen en naar binnen en buiten begeleiden, voer bestellen en mest afvoeren. De speelboerderij heeft een sfeervol horecapunt waar ook mensen met een verstandelijke beperking helpen met koffie, thee en een hapje en drankje. ,,Vanf het voorjaar zetten ze deze deuren open”, zegt Jeffrey, wijzend op de serre. ,,Ouders zitten dan lekker op het terras, terwijl hun kinderen spelen.”

Aan de andere kant van het hek is de boerderij, de plek waar ze onder meer pony’s, geiten, varkens, ezels, muizen, konijnen, kippen, vissen en katten hebben. ,,Voor kinderen een leuke plek. Daar kunnen ze dieren kijken, geiten aaien en varkens borstelen. De medewerkers van de dagbesteding verzorgen dan onder begeleiding de dieren en leiden bezoekers rond. Mensen vinden het leuk als ze een rondleiding krijgen van één van onze cliënten.”

De Speelboerderij Houten is op zoek naar een nieuwe begeleider. Dat moet een zorgzaam type zijn dat affiniteit heeft met zorg voor mensen met een beperking. Jeffrey: ,,Hij of zij moet ook feeling hebben met dieren en het buitenleven. We zoeken iemand met ervaring, kennis van zaken en voldoende vlieguren. Het moet een doorgewinterde zorgpersoon zijn die affiniteit heeft met alles wat wij hier doen. Daar zijn we per direct naar op zoek. Belangrijk is een zorggerelateerd diploma op MBO 4-niveau, een proactieve houding, een doorzetter en kartrekker die geduldig is en zelfstandig kan begeleiden. Je moeten stevig in je schoenen staan en denken in mogelijkheden. Het bezit van een rijbewijs B is een pré, net als een oplossingsgerichte werkhouding.” Solliciteren kan via het e-mailadres dagbesteding@zomozorg.nl.


Speelboerderij Houten heeft ook nog open plekken voor de dagbesteding.

 Als je interesse hebt, kun je mailen naar dagbesteding@zomozorg.nl. Bellen kan ook: 030-2921057. Mensen zijn ook altijd vrij om naar één van onze locaties te komen”, zegt Jeffrey. ,,We hebben een opendeurbeleid om een dagje mee te kijken of vragen te stellen.”

Meer informatie: www.zomozorg.nl  

Deze informatie wordt je aangeboden door Stichting ZOMO Wonen en Dagbesteding  

De medewerkers van de dagbesteding verzorgen onder begeleiding de dieren en leiden bezoekers rond
Afbeelding
advertentie
advertentie