Wouter van den Berg
Wouter van den Berg SGP
column

Bouw mee!

22 december 2021 om 07:21 Opinie

De Ruimtelijke Koers liet zijn sporen na in de Houtense samenleving. Tweederde van de stemmers bij het referendum zei néé tegen on-Houtense hoogbouw en stadse verdichting. Terecht, wat mij betreft. De samenleving corrigeerde een meerderheid van de Houtense politiek.

Maar daar kan het niet bij blijven. Intussen wordt de situatie op de woningmarkt steeds nijpender, prijzen stijgen de pan uit. Daarom hebben we recent ook aangedrongen op een betere uitwerking van ‘betaalbaar wonen’. Want voor 250.000 euro koop je al lang geen betaalbare woning meer.

Opmerkelijk blijft dat er in de Houtense politiek geen meerderheid is om een woonwensenonderzoek uit te voeren onder Houtenaren. Want, zo redeneert men, je kunt wel iets wensen, maar dat betekent nog niet dat je het kunt betalen. Deze wat betuttelende kijk op Houtenaren vind ik onterecht. U en jij kunnen heel goed aangeven wat een realistische woonwens is.

Hopelijk heeft de politiek één ding geleerd van de Ruimtelijke Koers: we moeten buurten betrekken bij woningbouwplannen en ruimtelijke visies vóórdat er een dure visie op tafel komt te liggen waar veel mensen zich niet in herkennen. Meer betrokkenheid vooraf zorgt voor sneller bouwen achteraf.

Hulde daarom voor bewoners zoals die van de Molenzoom. Samen hebben zij een visie ontwikkeld op woningbouw in hun buurt. Een visie met samenhang tussen verschillende projecten, geen onrealistische hoogbouw, en een mooie toevoeging aan de woningvoorraad.

Snel en vertrouwd duizenden woningen bouwen, is onze insteek. Snel omdat velen al veel te lang wachten op een woning, en vertrouwd omdat projecten alleen op draagvlak van de samenleving kunnen rekenen als ze bij Houten passen. En niet alleen daarom: we moeten de kwaliteit van Houten hoog houden! Ook in de kleine kernen in het buitengebied.

Bouw mee dus.

Wouter van den Berg

Fractievoorzitter SGP-Houten

wvdberg@sgp-houten.nl

Ps. die ontvangstruimte voor begraafplaats Oud-Wulven, weet u nog? Die is helaas rücksichtsloos weggestemd door de gemeenteraad. We blijven ervoor gaan.

advertentie
advertentie