Afbeelding
Annette Stold-de Vries

Het ontbreekt Begraafplaats Oud Wulven aan een ontvangstruimte

15 september 2021 om 15:00 Maatschappelijk

HOUTEN Op begraafplaats Oud Wulven ontbreekt sinds jaar en dag een ontvangstruimte. In het verleden werd hiervoor regelmatig gebruik gemaakt van Makeblijde. Deze mogelijkheid is inmiddels echter ook verdwenen. Hoezeer is een ontvangstruimte op begraafplaats Oud Wulven wenselijk en is de realisatie ervan financieel haalbaar? 

Annette Stolk – de Vries

In het verleden is deze discussie al enkele keren in de gemeenteraad van Houten aan de orde geweest. Steeds was de conclusie dat, gezien het beperkte aantal uitvaarten op de begraafplaats, het realiseren van een ontvangstruimte financieel niet haalbaar is. Een motie uit 2018 over dit onderwerp is aangehouden in de raad. Wouter van den Berg (SGP) is voornemens om tijdens de raadsvergadering van 4 oktober het onderwerp nogmaals ter sprake te brengen. ,,Het ontbreken van een ontvangstruimte op de begraafplaats is echt een gemis. Mensen komen om afscheid te nemen van een dierbare, soms van ver. Er is nu nergens een plek waar men even beschutting kan vinden en nabestaanden kan condoleren.”

ONTVANGSTRUIMTE Ook Jan Lenstra is warm pleitbezorger voor het realiseren van een ontvangstruimte. Hij schreef deze zomer een brief aan alle gemeenteraadsleden. Begraafplaats Oud Wulven is ontwikkeld in de tijd dat zijn zoon, Henk Lenstra, wethouder was. Lenstra: ,,Een hersentumor was de reden dat mijn zoon zijn functie moest neerleggen. Tijdens zijn wethouderschap heeft hij veel goede reacties mogen ontvangen over de architectuur van de begraafplaats. Het completeren van de begraafplaats met een ontvangstruimte, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, heeft hij door overmacht niet meer kunnen meemaken. Dat doet pijn.” In de brief doet Lenstra een oproep aan de raad om Henk zijn wens na 14 jaar alsnog in vervulling te laten gaan.

Houten geeft aan dat het op sociaal gebied het liefst voorop wil lopen. Waarom dan niet een goede opvang bij de begrafenissen op Oud Wulven?

KOSTEN Zoals gezegd hebben kosten het realiseren van een ontvangstruimte tot dusver in de weg gestaan. In een brief van juni 2019 aan de gemeenteraad liet het toenmalige college van burgemeester en wethouders weten dat met een geschatte gebruiksfrequentie van ongeveer 20 keer per jaar de kosten neerkomen op €1.500 per keer. Lenstra: ,,Een eenvoudige ontvangstruimte voorzien van een eenvoudige keuken, wat tafels en stoelen en een toilet, zodat de gasten op een waardige manier afscheid kunnen nemen van de familie, zou aanmerkelijk goedkoper moeten zijn. Houten geeft aan dat het op sociaal gebied het liefst voorop wil lopen. Waarom dan niet een goede opvang bij de begrafenissen op Oud Wulven?” 

AFNAME Uit gegevens van de gemeente blijkt dat op Oud Wulven de afgelopen drie jaar tussen de 25 en 33 uitvaarten per jaar hebben plaatsgevonden. Merel Verdonck is uitvaartbegeleider bij Miltenburg Uitvaartverzorging. Zij ziet het aantal begrafenissen afnemen. ,,Oudere mensen kiezen er nog wel voor om zich te laten begraven, maar jongeren veel minder.” Volgens Verdonck is het aantal begrafenissen ten opzichte van crematies ongeveer 30%. ,,Een crematie is qua kosten goedkoper.” Voor de ontvangst van gasten maakt zij wel eens gebruik van het Moluks Kerkelijk Centrum. ,,Zou er echter een ontvangstruimte op begraafplaats Oud Wulven zijn, dan zouden we die zeker gebruiken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie