Pascal Ooms
Pascal Ooms SGP Houten
column

Jeugdhulp nodig? 4 maanden wachten voor behandeling aanvraag!

9 juni 2021 om 07:58 Opinie Raadspraat

Ik ben verontwaardigd. Voor onze kinderen en jongeren die niet-medische hulp nodig hebben, bijvoorbeeld autisme. Deze hulp wordt gefinancierd door de gemeente. Wachttijden bij het sociaal loket van gemeente Houten voor in behandeling nemen van een aanvraag jeugdhulp, zijn opgelopen tot 15 á 18 weken. U heeft nog 58 wachtenden voor u, als u zich nu aanmeldt. Tenzij het zo urgent is en zelfs de veiligheid in het geding kan zijn. Dat is niet acceptabel! Wettelijk moet een aanvraag binnen 6 weken in behandeling genomen worden.

Hoe kon het zover komen? 

1) Het Rijk geeft gemeente niet genoeg geld voor jeugdhulp aan de gemeente. Houten komt miljoenen tekort. 

2) Wij willen kinderen en jongeren zo snel en goed mogelijk helpen, om ernstigere situaties te voorkomen. Daarvoor hebben wij een sociaal loket dat een bredere oriëntatie doet bij een aanvraag. Juist dit loket wordt overbelast, mede omdat vorig jaar de keuze is gemaakt het loket geen extra middelen te geven. 

3) Door maatschappelijke ontwikkelingen stijgt de vraag naar jeugdhulp al jaren.

De coronacrisis komt daar nog bovenop, waardoor nog meer kinderen en jongeren in de knel zijn gekomen. 

De SGP vindt dat juist nu meer inzet gepleegd moet worden, om te voorkomen dat kinderen en jongeren blijvende schade ondervinden. Ondanks stevige inzet van een wachtlijstbeheerder, grote inzet van het sociaal loket in Houten, en de zorgverlenende instellingen, verwacht wethouder Overweg niet dat in oktober de wachttijd voor jeugdhulp teruggebracht wordt tot de wettelijk termijn van 6 weken. SGP heeft samen met D66, Houten Anders!, PVDA en ITH gevraagd om aanvullende maatregelen. Deze maand nog zal een nader gesprek vinden met de wethouder over resultaten van zijn aanpak, en mogelijk extra maatregelen.


Pascal Ooms, raadslid SGP Houten

advertentie
advertentie