Afbeelding
Pixabay

Lange wachttijden jeugdzorg Houten

28 mei 2021 om 18:59 Zorg

HOUTEN In Houten is bij het Sociaal Team de wachttijd voor jeugdzorg opgelopen tot 15 à 18 weken. In de gemeenteraad heerst grote zorg over het oplopen van de wachttijden. Dankzij een verzoek tot interpellatie van SGP, D66, PvdA en Houten Anders! stond dit onderwerp op de agenda tijdens de raadsvergadering van 27 mei.

door Annette Stolk – de Vries

Pascal Ooms (SGP) noemde de wachttijd van 15 à 18 weken onacceptabel en wees op de juridische consequenties die het voor de gemeente kan hebben als de wettelijke termijn van zes weken, waarin een aanvraag jeugdhulp behandeld moet worden, niet wordt gehaald. Marian Boonzaaijer (D66) stelde dat het college tekort schiet in de aanpak van de wachttijden en dat de medewerkers van het sociale team onder een immense druk staan. ,,Hier ligt voor het college ook een verantwoordelijkheid. Moet er niet meer mankracht en middelen naar het sociaal team?” Wayne Wilson (HA!) vroeg zich af of de gemeenteraad niet eerder geïnformeerd had moeten worden.

CORONASTEUN Verantwoordelijk wethouder Jan Overweg liet weten dat de Stichting Sociaal Team Houten onlangs extra coronasteun van €50.000,- heeft ontvangen. Met dit geld is een medewerker aangesteld die zich specifiek bezig houdt met de wachtlijst. ,,Door deze manier van werken zijn er inmiddels negen gezinnen al geholpen. Er staan nu nog 58 jongeren op de wachtlijst. Dit zijn allemaal gevallen die kunnen wachten. De jongeren met een acute zorgvraag zijn hier al uitgehaald. Die zijn met voorrang behandeld.”

WERKDRUK Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de werkdruk bij het Sociaal Team de komende jaren hoog zal blijven. De initiatiefnemers van het interpellatiedebat wezen erop dat een structureel probleem vraagt om een structureel plan. Ze vroegen de wethouder met een actieplan te komen om jeugdhulp tot een wettelijke termijn van zes weken terug te brengen. Overweg: ,,Als college zijn we in goed overleg met het Sociaal Team om te komen tot een goede werkverdeling. Het team is momenteel bezig een business case uit te werken. Het doel is om perspectief te krijgen op de wachtlijst. Ons voornemen is om de uitkomsten te delen met de klankbordgroep.”

AANSLUITING Intussen wordt ook gekeken of bestaande organisaties zoals; Handjehelpen, Buurtgezinnen, Centrum Jeugd en Gezin, jongerenwerk etc. door verbetering van hun infrastructuur beter kunnen aansluiten bij het Sociaal Team. Ook zijn jongerenwerkers op scholen actief. Volgens de wethouder leidt dit tot goede resultaten. Overweg: ,,We hebben op vele fronten extra middelen ingezet. We willen nu eerst gaan evalueren om de resultaten daarvan te bezien.” De kritiek van Wilson dat de gemeenteraad eerder geïnformeerd had moeten worden deelde de wethouder niet. ,,Ik heb u al sinds januari van dit jaar op de hoogte gebracht.”

BIJPRAATAVOND Op verzoek van de initiatiefnemers van het interpellatiedebat zal er in juni over dit onderwerp een bijpraatavond plaatsvinden tussen de wethouder en de gemeenteraad. Hierin zal tevens de wettelijke termijn van zes weken aan de orde komen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie