Bart van den Elzen en Marjan Boonzaaijer
Bart van den Elzen en Marjan Boonzaaijer D66 Houten

Houtense veerkracht

7 april 2021 om 07:29 Opinie Raadspraat

Wat is er nu leuker dan op avontuur gaan? Reizen is leren. Een half jaar geleden begonnen we met onze scholentour aan een avontuur. Om het Houtense onderwijs beter te leren kennen, het raadswerk nóg beter te kunnen uitvoeren en te werken aan een lokale visie op onderwijs. Alle grote uitdagingen kwamen voorbij, waar corona voortdurend als een donkere wolk boven bleef hangen.

Klassen die in quarantaine moeten. Scholen die de deuren sluiten. De directeur als crisismanager. De veelal online ontmoetingen hebben ons echter in de gedachte gesterkt dat het Houtense onderwijs over veel veerkracht beschikt. Voortdurend wordt gezocht naar creatieve oplossingen voor de uitdagingen in de grootste crisis sinds tijden. In gesprekken klonk ook optimisme door. Met humor als wapen en medicijn.

Een tour langs scholen levert behalve inspiratie ook altijd weer mooie inzichten op. Zoals de veranderende rol van de gemeente ten opzichte van het onderwijs. Over het creatief aanpakken van het lerarentekort. Over succesvolle Houtense initiatieven zoals het 10-14 onderwijs waarbij primair en voortgezet onderwijs nauwgezet samenwerken om kinderen goed van de basisschool naar de middelbare school te begeleiden. In Houten wordt ook veel gesproken over inclusief onderwijs; onderwijs waarbij kinderen vanuit allerlei achtergronden samen spelen, werken en leren.
Deze scholentour smaakt naar meer. Nuttig voor het raadswerk, nodig voor het aanscherpen van ons onderwijsprofiel. Dit avontuur zullen we daarom doorzetten. Bijvoorbeeld richting de ondernemers in Houten.

We bedanken alle ouders, directeuren, leerkrachten en bestuurders. Voor jullie tijd en betrokkenheid. Voor de bevlogen wijze en de zorgvuldigheid waarmee jullie in bijzondere tijden de aandacht bij de leerlingen weten te houden en de kinderen blijven stimuleren. Het einde van de crisis komt in zicht. De zon begint weer langzaam te schijnen.

Bart van den Elzen en Marjan Boonzaaijer

Fractie D66 Houten

advertentie
advertentie