Agna van Rees
Agna van Rees CU Houten
column

Lieve laagopgeleiden,

Opinie Raadspraat

Vandaag wil ik jullie in het zonnetje zetten omdat jullie de rest van Houten een mooi verhaal te vertellen hebben. Dat verhaal lees ik achter de cijfers in de Monitor Sociale Kracht Houten. Toen ik die een poosje geleden onder ogen kreeg, ben ik op zoek gegaan naar hoopvolle cijfers. Die zitten wat mij betreft in het hoge aantal van jullie die zich inzet als mantelzorger, nl. 46%. Voor de goede orde: zelf zou ik liever van praktisch opgeleiden spreken.

Het hoopvolle zit ook in het feit dat jullie vooral aandacht (willen) geven aan je buren. In plaats van er alleen te zijn als er hulp geboden moet worden. Jullie volgen gewoon je hart en dragen zo voor een belangrijk deel bij aan de sociale kracht van Houten.
Jullie deinzen er niet voor terug om mantelzorger te zijn voor iemand om wie je geeft. Meer dan gemiddeld zijn jullie bereid om daar je tijd mee in te vullen. Zorgen voor een geliefde of een buurman die dat zo hard nodig heeft. Jullie doen dat met alle gaven en talenten die je hebt gekregen.

En ook aandacht geven aan je buren, is een groot talent van jullie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik waarschijnlijk te vaak heb gedacht: doe niet zo nieuwsgierig. Dat is jullie insteek helemaal niet; jullie wilden mij gewoon aandacht geven omdat ik jullie buurvrouw ben. Dan zie ik jullie gezellig samen op straat een middagje bijkletsen. Een campingtafel, limonade en 2 gevulde zwembadjes voor jullie prachtige kindjes. Gewoon op het trottoir. En dat is ok. Het trottoir aan de overkant is groot en breed genoeg; daar kan ik ook prima lopen. Ik ga nog heel vaak naar jullie kijken en proberen dat ook een beetje te doen. En niet steeds te denken: ik wil jullie best ergens mee helpen; als je wat nodig hebt, weet je me te vinden.

Aandacht geven aan je buren en mantelzorg verlenen aan een geliefde, dankjulliewel, dat jullie op deze manier de sociale kracht maken in Houten. We hebben jullie heel hard nodig. Samen kunnen we de 7,7 die we gemiddeld scoren, bewaren. Misschien nog wel een beetje hoger krijgen als we jullie voorbeeld opvolgen.

Hartelijke groet,
Agna van Rees, ChristenUnie Houten


PS: waarschijnlijk kan ik nog veel meer van jullie leren; laat je het mij weten via de mail of telefoon?

advertentie
advertentie