Windmolen bij  De Staart
Windmolen bij De Staart TS

Inspraak op de plannen voor de Regionale Energie Strategie uitgesteld

10 april 2020 om 15:15 Politiek

REGIO De inspraak op de regionale plannen voor de opwekking van duurzame energie (die worden opgesteld door stuurgroepen ‘Regionale Energie Strategie’; RES) is verlengd tot 1 oktober. Woensdag 8 april zetten VVD-raadsleden in de provincie Utrecht -samen met anderen- in een open brief aan Minister Wiebes druk op de ketel door uitstel te bepleiten. Luttele uren later kwam het Bestuurlijk Overleg Nationaal Programma Regionale Energiestrategie met het bericht dat de deadline voor inspraak op de plannen is verschoven van 1 juni naar 1 oktober. 

Eef Stiekema, fractievoorzitter van de VVD in Houten en mede-ondertekenaar van de brief is blij met het uitstel. ,,Ik ben blij met dit gebaar. Het is een stap. De deur staat ieder geval open, de deadline is verschoven. We weten niet hoe het verdergaat met de maatregelen rond het coronavirus. We kunnen nog niet op de langere termijn kijken."

Zijn collega Carlos Genders, fractievoorzitter van de VVD in Leusden, zou graag nog meer ruimte willen. ,,Het is namelijk zó 1 oktober’’, aldus Genders. ,,Voorlopig kunnen er nog geen publieksbijeenkomsten worden belegd. En het is echt nodig om deze ingrijpende maatregelen goed met elkaar te bespreken. In de zomer kunnen we ook weinig. En daarna is het al bijna zover.’’

KLIMAATAKKOORD Het gaat  in essentie allemaal om de afspraken die de landelijke overheid maakte in het wereldwijd gesteunde Akkoord van Parijs (ook bekend als het Klimaatakkoord) om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden. Met name de uitstoot van het broeikasgas CO2 moet de komende jaren fors worden teruggedrongen. Nederland heeft ervoor gekozen in samenhangende regio’s naar oplossingen op maat te zoeken. Voor een deel gaat het daarbij om methoden om alternatieve, duurzame energie op te wekken.

De stuurgroepen ‘Regionale Energie Strategie’ (RES) (onderdeel van het Nationaal Programma) hebben de opdracht gekregen om regionaal plannen uit te werken die ertoe moeten leiden dat de CO2-uitstoot in 2030 met bijna de helft wordt teruggedrongen. De plannen die de RES regionaal maakt hebben bijvoorbeeld betrekking op het plaatsen van windmolens, de aanleg van zonnevelden, de plaatsing van zonnepanelen op daken en op geluidswallen langs snelwegen en meer. Zaken die nuttig en noodzakelijk zijn, maar die niet altijd meteen enthousiast onthaald worden door burgers die er rechtstreeks mee te maken krijgen. 

In de provincie Utrecht zijn drie regio’s benoemd waar dit soort plannen voor worden gemaakt. De plannen zijn in concept gereed. Het is de bedoeling die via inspraakprocedures met belanghebbenden te bespreken, voordat de plannen definitief worden ingediend. Volgens de oorspronkelijke planning zou de inspraak uiterlijk 1 juni moeten zijn afgerond. 

In de open brief, ondertekend door vrijwel alle VVD-fracties in de Utrechtse gemeenteraden, waterschapsbestuurders en statenleden in de provincie van liberalen huize, breken de briefschrijvers vooral een lans voor een zorgvuldige inspraak: ,,Onze zorgen gaan uit naar de voorgenomen participatie. In de komende weken zouden gemeenteraden en Provinciale Staten met hun bestuurders en achterban, inwoners en ondernemers uit de gemeenten en provincie, in gesprek gaan over het concept-plan. Is het haalbaar en betaalbaar? Wat betekent het voor de leefomgeving? Welke kansen zijn er voor ondernemers en coöperaties? Zijn er voldoende waarborgen om te komen tot een plan met draagvlak?’’, aldus de briefschrijvers. 

,,Deze vragen vergen een intensief gesprek, waarbij je elkaar ook in de ogen moet kunnen kijken. Met de huidige rijksrichtlijnen vanwege het coronavirus is het echter onmogelijk bijeenkomsten te organiseren die participatie goed mogelijk maken’’, vinden de ondertekenaars van de brief.

Eef Stiekema is optimistisch: ,,Misschien biedt dit voldoende soelaas. We weten niet hoe alles verder gaat met de maatregelen rond het coronavirus. Maar VVD'ers zijn positief ingesteld en we kijken naar de kansen die dit biedt."

door Daan Bleuel

Eef Stiekema
advertentie
advertentie