Charlotte Visser
Charlotte Visser Gemeente Houten

Afschaffen, die gemeenteraad

27 maart 2024 om 08:03 Opinie Raadspraat

Kunnen we de gemeenteraad niet afschaffen? Gaat alles een stuk sneller. Geen insprekers meer. Geen technische vragen meer beantwoorden. Niet meer luisteren naar de mening van een inwoner die gekozen is door andere inwoners. Niet meer uitleggen waarom de gemeente iets doet. Nee. Gewoon een paar mensen die zeggen dat iets gaat gebeuren. Klaar.

Stel je eens voor, geen gemeenteraad. Heb je ineens je vent of vrouw op dinsdagavond thuis op de bank. Dan is het voetbal. Of in ieder geval is het een avond waarop dat raadslid nooit thuis is. Die is dan vergaderen. En op maandagavond ook. Overleg met andere mensen die kritische vragen stellen, plannen hebben, controleren of alle plannen wel zoals afgesproken worden uitgevoerd. Op andere dagen komt die supermoe thuis na voor- en tegenstanders van plannen op locatie te hebben gesproken. Wat een bijbaantje.

Nee, wie wil er nou de baas zijn in de gemeente? Ik vroeg aan mijn kinderen wat zij zouden doen. ‘Ba-naan’, zei de 2-jarige. De 5-jarige: “Ik vind dat alle bijen dood moeten want die prikken en dat vindt niemand fijn.” De 9-jarige: “In alle wijken zouden iedere week 10 mensen moeten komen om afval te rapen met de grijper.” 5-jarige: “Afvalbakken op meer plekken.” 2-jarige: “Ba-naan”. 9-jarige: ”Een wijkagent geeft je dan een boete van 50 euro voor elk los papiertje van Haribo. En er moet een insectentuin komen.” 5-jarige: “Wat zijn insecten?” 9-jarige: “Bijen en lieveheersbeestjes.” “Lieveheersbeestjes! Schattig. Bijen.” 

Een waaier aan meningen en zorgen. Die niet altijd te maken hebben met het voorstel, soms gebaseerd op een gevoel. Misschien goed dat we toch maar luisteren naar elkaar, voorstel concreet maken en samen afweging maken in belang van heel de gemeente. Mag u ze kiezen, de raadsleden.

Charlotte Visser, griffier gemeente Houten

advertentie
advertentie