Minister Slob maakte gisterochtend in een persconferentie bekend dat de centrale schoolexamens niet doorgaan dit jaar. De schoolexamens bepalen normaal gesproken voor 50 procent het eindcijfer van de scholieren. Wegens de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus onder controle te krijgen, is het niet mogelijk de examens te organiseren, aldus minister Arie Slob gisteren. 

GESLAAGD Leonie Giltaij (17) woont in Odijk en zit op het utrecht Stedelijk Gymnasium in Utrecht. ,,Ik keek naar de persconferentie en hoorde toen dus dat ik geslaagd was. Bij ons zijn alle schoolexamens namelijk al geweest en restte alleen het centraal examen. Misschien moet ik nog een schoolexamen inhalen, maar al haal ik daar een 1 voor, dan slaag ik nog.”

Voor Angela Dekker (19) uit Wijk bij Duurstede geldt hetzelfde. Zij zit op het VWO op De Breul in Zeist. ,,Alleen natuurkunde moet ik nog maken, maar ik slaag evengoed.” Angela zag dat vrienden de vlag hadden uitgehangen en deed hetzelfde. Toch haalde ze hem weer binnen. ,,Het voelt toch niet goed. Wat voorbarig ofzo. Terwijl ik niet meer kan zakken, voelt het toch niet af.”

Leonie liet de vlag hangen. ,,Pas twee uur na de persconferentie kwam het besef dat ik de vlag kon uithangen en het kon gaan vieren. Dat was wel vreemd, maar ben ik wel gaan doen.” Leonie heeft het gevierd met haar zus en ouders thuis, met een lekkere maaltijd. ,,Natuurlijk wilden we als klas feestjes organiseren, dat is heel erg jammer..” Er wordt wel veel gebeld en geappt met medescholieren. 

EXAMENREIS Iris de Haan (17) had ook al een examenreis met vriendinnen geboekt. ,,Die gaat nu niet door, net als de vakantie met familie." Iris zit op de Heemlanden in Houten en slaagde voor het VWO. ,,We moeten de laatste schoolexamens nog doen, maar ik slaag evengoed. Die schoolexamens zijn wel verplaatst, morgen horen we daar meer over."

De 400 euro voor de examenreis naar Portugal ben ik kwijt.

Angela vindt het erg jammer dat het gala en de stunt op De Breul niet door kunnen gaan. ,,We hadden dit al grotendeels voorbereid. Voor de stunt hadden we al truien gemaakt met onze namen erop en de naam van de school. Ook hadden we al een examenreis geboekt naar Portugal. Die 400 euro ben ik kwijt. Net als al mijn mede-scholieren. Dat is heel zuur.” Leonie had nog niet geboekt. ,,We waren daar wel over aan het nadenken, maar een bestemming hadden we nog niet.”  

Leonie is blij dat ze geslaagd is, maar vindt het ook wel jammer dat ze geen examen kan doen. ,,Ik had me wel verheugd op dat moment in die gymzaal. En dan met zijn allen de gymzaal verlaten en er vanaf zijn.” Leonie heeft dat moment wel eens meegemaakt. ,,Ik heb vorig jaar al één vak afgesloten, biologie. Toen heb ik dat moment in die gymzaal dus wel gehad. Daar ben ik wel blij mee.”

Angela vindt het niet zo erg dat ze die stress mist. ,,Daar ben ik heel blij mee. Toch voelt het een beetje alsof ik zes jaar heb getraind, maar dat de wedstrijd nu niet doorgaat.” Iris: ,,Het is heel gek. Je leeft er toch een beetje naar toe." Ook het telefoontje van de mentor met het verlossende woord gaan de leerlingen dit jaar niet krijgen. Maar ook daar heeft Leonie een alternatief voor terug gekregen. ,,Ik heb me ingeschreven voor geneeskunde, met mij 1500 anderen. Er worden maar 300 leerlingen toegelaten en de selectieprocedure was ontzettend moeilijk. Op 15 april krijg ik uitslag. Dat vind ik heel spannend.” Iris wacht met het uithangen van de vlag. ,,Ik wacht de schoolexamens af en het bericht van school dat ik geslaagd ben."

SELECTIE Iris is al door de selectie van de studie Psychologie in Utrecht. Angela heeft zich ingeschreven voor twee studies met selectie. ,,Bij de studie Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam waren er 1187 aanmeldingen en 250 plekken. Deze week kreeg ik gelukkig al te horen dat ik bij de toelatingstoets hoog genoeg heb gescoord om direct toegelaten te worden. Topnieuws, want het is een heel lastige studie om binnen te komen! Ook heb ik een selectieproces gedaan voor de studie International Bachelor in Psychology aan de Erasmus Universiteit. Hiervan krijg ik op 15 april de uitslag, en hopelijk kan ik zelfs tussen beide studies kiezen.”

Iris gaat haar schoolexamens gewoon maken, ook al is ze met alleen maar enen als resultaat zonder geslaagd. Ook werkt ze bij de Albert Heijn, waar genoeg werk is. Leonie en Angela gaan nog even op zoek naar een goede tijdsbesteding voor de komende vijf maanden. Leonie: ,,Ik paste op kinderen en gaf bijles, dat gaat nu allemaal niet door. Ik hoop wel een corona-proof bijbaantje te vinden of iets te kunnen betekenen voor anderen de komende tijd.” Ook Angela gaat op zoek naar (vrijwilligers)werk: “Fijn om mensen te kunnen helpen. Maar wat inkomen is natuurlijk ook heel welkom. Ook hoop ik op zoek te gaan naar een kamer in mijn toekomstige studentenstad, en - zodra het weer kan - veel te reizen.”

door Agnes Corbeij

Leonie Giltaij
Foto: Leonie Giltaij
Leonie Giltaij
Iris de Haan
Foto: Iris de Haan
Iris de Haan