Gedichtendag vorig jaar
Gedichtendag vorig jaar Dick Westerink

Gedichtendag op de Heemlanden

1 december 2020 om 09:04 Onderwijs

HOUTEN Op dinsdag 8 december a.s. vindt alweer voor de twaalfde keer de jaarlijkse Gedichtendag plaats voor alle leerlingen uit 3 atheneum van College de Heemlanden. Wat hebben de leerlingen gedaan? De Gedichtendag gaat over dichten en kunst, maar niet alleen over dichtkunst. Het gaat verder. De leerlingen zijn op een praktische en creatieve manier aan de slag gegaan met gedichten die ze zelf geschreven hebben. De docenten hebben hen uitgedaagd om in vijf talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels én Spaans) zelf een gedicht te schrijven. De ervaring heeft geleerd dat zij dat prima kunnen en vaak ook leuk vinden. Zeker na een motiverende introductieles in de betreffende taal. 

De leerlingen volgden ‘workshops’ van 70 minuten bij de vijf talen en kunst. Daarna, tijdens de afrondende projectdag op 8 december a.s., maken ze van hun mooiste gedicht een tweedimensionale, creatieve kunstuiting in de vorm van een tekening of een schilderij met daarbij de tekst van een door hen gemaakt gedicht. Daarnaast gaan alle leerlingen in groepjes, begeleid door ingehuurde experts van buiten de school, een driedimensionale kunstuiting van geselecteerde gedichten voorbereiden: een podiumpresentatie. Dat kan bijvoorbeeld dans zijn, maar ook rap, toneel en ook dit jaar weer de ‘boomwhackers’ (een muziekstuk maken met vrolijk gekleurde kunststofbuizen met elk een eigen toon). 

Andere jaren werd de Gedichtendag afgesloten in het Theater Aan de Slinger met een podiumpresentatie van de volgende drie onderdelen: een expositie van een tweedimensionale kunstuiting (= grote posters) van de leerlingen, een PowerPointpresentatie van hun gedichten en podiumacts door alle leerlingen. Helaas kan door alle coronaperikelen de podiumpresentatie niet doorgaan dit jaar. Als alternatief worden alle presentaties dit jaar gefilmd en kunnen dan, samen met de mooiste gedichtenposters, bekeken worden door de ouders en leerlingen van 3 atheneum op de website van College de Heemlanden.

advertentie
advertentie