bouwpakket Herdenkingsmonument
bouwpakket Herdenkingsmonument H. Steenman

Bouwplaat Herdenkingsmonument voor schooljeugd

18 mei 2020 om 07:30 Onderwijs

HOUTEN In het kader van ‘75 jaar Vrijheid’ hebben alle basisscholen in de gemeente Houten bouwplaten ontvangen van het Herdenkingsmonument dat op het Plein in het Oude Dorp staat. Het is de bedoeling dat deze bouwplaten uitgereikt worden aan alle basisschoolleerlingen. .

Het herdenkingsbankje is in 1995 geplaatst naar een ontwerp van Leen de Keijzer. In april van dit jaar is het uitgebreid tot het huidige Herdenkingsmonument met een ‘hart voor Houten’ en een tegeltableau, ontworpen door kunstenares Karin Colen. De tralies beelden het wegdrukken van onderdrukking en gevangenschap uit, waardoor er een hart zichtbaar wordt. Het tegeltableau, bestaande uit 25 tegels, zal jaarlijks door een scholier voorzien worden van een gedicht of tekstregel.

PROJECT Onder de naam ‘Dit herdenken wij’ loopt in de gemeente Houten al jarenlang een educatief basisscholenproject voor groep 8. Door de coronacrises kon dit project dit jaar niet plaatsvinden. De samenwerkende organisaties: gemeente Houten, 4 en 5 mei comité Houten, Kunst Centraal + Erfgoed Houten, Historische Kring “Tussen Rijn en Lek”, van Houten&co, aangevuld met diverse sponsoren, wilden het bijzondere herdenkingsjaar niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom bieden zij alle basisschoolleerlingen een bouwplaat van het Herdenkingsmonument aan.

BETEKENIS VRIJHEID Door het aanbieden van deze bouwplaten hopen de samenwerkende organisaties de herdenkingsperiode alsnog onder de aandacht te brengen van basisschoolleerlingen en ze op deze wijze te betrekken bij het thema en hen te verbinden met het gedachtegoed en de betekenis van ’75 jaar Vrijheid’.

door Annette Stolk – de Vries

advertentie
advertentie