In heel Nederland hangt de nationale driekleur op 4 mei de hele dag halfstok
In heel Nederland hangt de nationale driekleur op 4 mei de hele dag halfstok Wikipedia

Aangepaste viering 4 en 5 mei, wat gebeurt er nog wel?

3 mei 2020 om 11:30 Activiteiten

HOUTEN Maandagavond 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die omgekomen zijn bij vredesmissies. Dinsdag 5 mei vieren we dat we 75 jaar in vrijheid mogen leven. Het had een feest moeten worden maar in verband met de coronacrisis zijn veel activiteiten afgezegd. Wat gebeurt er nog wel? 

Op 4 mei vanaf 19 uur zendt Omroep Houten beelden uit van de ceremonie op het Plein. Er is een herdenkingsceremonie maar het 4 en 5 mei comité geeft uitdrukkelijk aan dat publiek daarbij niet welkom is. 

Eerder die dag gaat een kleine groep mensen bloemen leggen bij het monument in 't Goy en op de oorlogsgraven in de Schalkwijk en Tull en 't Waal.  Bij het monument en bij de graven zijn foto's geplaatst, zodat de namen een gezicht krijgen. 

De dorpsfilm die in Schalkwijk is gemaakt over Schalkwijk in de Tweede Wereldoorlog wordt op 4 mei uitgezonden bij RTV Utrecht. Om 22.15 uur wordt het eerste deel vertoond. Dit deel wordt 5 mei elk uur herhaald. Op 5 mei om 22.15 uur wordt het tweede deel vertoond, dat  6 mei elk uur wordt herhaald. 

Op 4 mei is het vlagprotocol eenmalig aangepast: de hele dag mag de vlag halfstok buiten hangen. Het 4 en 5 mei comité vraagt mensen om een lichtje of kaarsje in de tuin, op het balkon of in de vensterbank te plaatsen. Dit ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die bij vredesmissies zijn ongekomen. 

BLOEMEN Ook op 5 mei mag de vlag de hele dag uit, dan met d evlag in top. ook kunt u deze dag bloemen leggen bij het nieuwe herdenkingsmonument op het Plein in het oude dorp. Ook op de rotonde in Schalkwijk kunnen bloemen gelegd worden, net als bij het monument in 't Goy en de oorlogsgraven. Het 4 en 5 mei comité roept mensen op hun huis te versieren met iets rond het thema vrijheid. Foto's daarvan kunnen naar het 4 en 5 mei comité gestuurd worden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie