Margrieta Haan en Gerben Kamphorst uit Houten schreven voor RVO een artikel over de Beverakker als voorbeeld voor andere gemeenten.
Margrieta Haan en Gerben Kamphorst uit Houten schreven voor RVO een artikel over de Beverakker als voorbeeld voor andere gemeenten. Agnes Corbeij

Project Beverakker in Houten is een voorbeeld voor andere gemeenten

15 juli 2022 om 11:36 Nieuwbouw

HOUTEN De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceerde onlangs een artikel over de meerwaarde van een verkenningsfase bij inbreidingsplannen. Dit artikel werd geschreven door Gerben Kamphorst en Margrieta Haan uit Houten. Beiden waren zeer betrokken bij project Beverakker. Dit project wordt als voorbeeld gezien door andere gemeenten.  

door Agnes Corbeij 

Op de Beverakker staat nu nog basisschool de Velduil, in februari 2021 stemde de gemeenteraad in met woningbouw op deze plek. De locatie ligt midden in de wijk. De gemeente koos ervoor om de bouwtijd te gebruiken voor gemeenschapsvorm en daarmee ook andere vraagstukken in de wijk mee te nemen in het project. Zo wil bewonersinitiatief de Wakkere Akker graag een ontmoetingsruimte en heeft ook Woongroep De Dassenburg, kleine woongroep van Viveste, daar behoefte aan.     

BUURT IS HET DOEL Toen de gemeente met de startnotitie voor de plannen kwam in januari, kwamen Gerben en Margrieta in actie. Gerben: ,,In die notitie werd de klassieke manier beschreven, met de buurt als middel, waarbij omwonenden recht hebben op inspraak op de plannen. Maar bij een inbreidingslocatie is de buurt zelf het doel, inwoners kunnen zelf uitleggen hoe het zou kunnen in hun wijk.”

De gemeente heeft het aangedurfd om het op een hele andere manier aan te pakken.

Deze werkwijze hadden Gerben en Margrieta eerder al toegepast, als initiatiefnemers van project Haag & Hof en stichting Het Lokaal. Margrieta woont zelf in een van de woningen en is actief bij gemeenschappelijke ruimte Het Lokaal. ,,In dit geval hebben de mensen die hier wilden komen wonen ook samen het plan uitgewerkt.”

TEGENVOORSTEL Gerben en Margrieta schreven een tegenvoorstel aan de gemeente voor de startnotitie voor de Beverakker. Margrieta: ,,Daar moeten we de gemeente credits voor geven. Zij hebben het aangedurfd om het op een hele andere manier aan te pakken en hebben ons gevraagd dit proces vanuit ons vakgebied en met onze ervaring op ons te nemen.”

Margrieta is zelfstandig adviseur op het snijvlak wonen, zorg en welzijn. Ze ondersteunt partijen in de samenwerking en het ontwikkelen van nieuwe woonzorgconcepten. Ook is ze expert in het RVO Ondersteuningsteam Wonen en Zorg. Gerben is adviseur op het zakelijke deel van gebiedsontwikkeling. Ook hij is betrokken bij de RVO, als lid van het Expertteam Woningbouw. 

BELANGEN De gemeente huurde ze in om de verkenningsfase te begeleiden. Gerben: ,,Als onafhankelijke adviseurs kunnen wij wel in gesprek met de inwoners en maatschappelijke organisaties om te achterhalen wat mensen echt willen en die, soms strijdige, belangen bij elkaar te brengen.”

Een project dat door de toekomstige buurt is opgezet en bedacht heeft veel meer draagvlak.

De omwonenden krijgen daarmee een belangrijkere rol in het proces. Maar ook de toekomstige bewoners zijn bij het proces betrokken. Margrieta: ,,We zetten de toekomstige koper en huurder op een podium. We hebben ontmoetingen georganiseerd tussen hen, De Dassenburg, Wakkere Akker, Viveste en andere omwonenden. Ze leren elkaar kennen en vormen een gemeenschap nog voordat er een schop de grond in gaat. Daarmee voelt het voor iedereen eerder veilig en vertrouwd en kan er ook naar iedereen geluisterd worden.”

De start met de verkenningsfase bij de Beverakker verliep goed en was vol van positieve energie. Door allerlei redenen ligt het project nu al een tijdje stil. Gerben en Margrieta hopendat bij het project van de Beverakker de gemeente blijft inzetten op een zorgvuldig proces met alle betrokkenen en de verkenningsfase doorgetrokken wordt. “Wat opgebouwd is, kan in zo’n tijd makkelijk weer verloren gaan. Pas als je terugkijkt en alle woningen gerealiseerd zijn, kun je gezamenlijk bepalen of Beverakker inderdaad een voorbeeldproject was”.

ZORG Dit proces kost tijd en geld, maar uiteindelijk levert het heel veel op, denken Gerben en Margrieta. ,,Een project dat door de toekomstige buurt is opgezet en bedacht heeft veel meer draagvlak. Ook worden knelpunten opgelost die op het vlak van zorg en wmo weer geld schelen. Mensen die elkaar al kennen, ondersteunen elkaar. De Wakkere Akker, de toekomstige bewoners en De Dassenburg kunnen bijvoorbeeld in de toekomst samen zorg inkopen.”

In de publicatie van de RVO wordt het voorbeeld van de Beverakker toegelicht en Gerben en Margrieta geven tips over de verkenningsfase en het betrekken van de buurt bij inbreidingslocaties. Het artikel is bedoeld om gemeentelijke projectteams te steunen die zich bezighouden met inbreidingslocaties. Margrieta: ,,Vorige week gaf ik nog een presentatie hierover in Venlo.” De publicatie van RVO wordt binnenkort aangeboden aan wethouder Sander Bos.

advertentie
advertentie