Wpningbouw op terrein van De Velduil
Wpningbouw op terrein van De Velduil Annette Stolk

Woningbouw op Beverakker

11 februari 2021 om 11:50 Nieuwbouw

HOUTEN De gemeenteraad heeft ingestemd met het collegevoorstel om aan de Beverakker 19 woningbouw te realiseren. Op deze locatie staat nu nog basisschool De Velduil. De school verhuist eind 2022 naar de hoofdlocatie van De Velduil aan het Eggeveld. Daar heeft dan inmiddels nieuwbouw voor de school plaatsgevonden.

 door Annette Stolk – de Vries

Uitgangspunt is dat op Beverakker 19 een gemengd en sociaal woningbouwprogramma wordt gerealiseerd voor senioren en starters. De grond op deze locatie is straks niet meer nodig voor onderwijsdoeleinden. In de gemeenteraadsvergadering van 9 februari jl. zijn de kaders vastgesteld voor de herontwikkeling van deze locatie en is de gemeenteraad akkoord gegaan met woningbouw. De grond en bestaande gebouwen worden verkocht door de gemeente aan een ontwikkelende partij.

STARTNOTITIE In het raadsvoorstel is te lezen dat er uiteindelijk één partij wordt geselecteerd die het beste aansluit bij de vereisten van de startnotitie en het verkoopmemorandum. Dit gebeurt na beoordeling van kwalitatieve aspecten die van te voren aan geïnteresseerden zijn meegegeven. Er moet sprake zijn van een minimum grondbod, een goed plan van aanpak voor de herontwikkeling en een goed participatietraject.

DOOSTROMING Door te bouwen voor lokale ouderen hoopt de gemeente doorstroming van woningzoekenden in de wijk te realiseren. Op deze manier zouden er woningen voor gezinnen beschikbaar moeten komen. VVD en D66 dienden een amendement in, waarbij het college wordt verzocht te kiezen voor een woningbouwprogramma met 50% sociale huur en 50% sociale en vrije sector koop. Als reden gaven zij mee dat er in de buurt belangstelling is om in de eigen omgeving te verhuizen naar een appartement. Daarvoor is het nodig een breed scala aan typen appartementen aan te bieden. Het amendement werd met een ruime meerderheid door de raad aangenomen. In totaal gaat het om minimaal 32 en maximaal 40 woningen. De startnotitie ging oorspronkelijk uit van 60% sociale huur en 40% midden huur of sociale koop met in totaal 40 woningen.

ONTMOETINGSRUIMTE Het college is van mening dat de vrijkomende locatie de mogelijkheid biedt voor de realisatie van een ontmoetingsruimte voor met name oudere inwoners. De behoefte aan een dergelijke ontmoetingsruimte is naar voren gekomen uit een enquête die is gehouden door de Wakkere Akker. Dit is een inwonersplatform waarbij wijkbewoners in de wijk De Akkers omkijken naar ouderen door vraag en aanbod met elkaar te verbinden. In het appartementencomplex de Dassenburg van Viveste, dat naast Beverakker 19 ligt, is een ontmoetingsruimte (de binnentuin) die echter (nog) niet te verwarmen is. Nader onderzoek met Viveste zal moeten uitwijzen of deze ontmoetingsruimte een buurtontmoetingsfunctie kan vervullen of dat er een nieuwe ontmoetingsruimte gerealiseerd moet worden.

BELANGHEBBENDEN In een vroeg stadium moeten belanghebbenden worden betrokken bij de herontwikkeling van de Beverakker. Een amendement ingediend door PvdA, D66 en GroenLinks riep hiertoe onder anderen op en werd aangenomen. Bij belanghebbenden moet in dit geval gedacht worden aan Viveste, Wakkere Akker, inwonersinitiatieven en omwonenden. Gekeken moet worden wat de woningbehoefte is en welke woonvorm het meest passend is en naar welke vernieuwende woonzorgvormen en welke doelgroepenmix daarbij mogelijk zijn. Ook moet onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheid van woningontwikkeling vanuit Coöperatief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Bovendien moet worden gekeken naar mogelijkheden om een win-win situatie te creëren tussen het nieuw te bouwen sociale wooncomplex en het bestaande wooncomplex Dassenburg.

Als alles volgens planning verloopt, zou de bouw eind 2022 van start kunnen gaan.

advertentie
advertentie