Uiterwaarden bij Schalkwijk onder water in 2021
Uiterwaarden bij Schalkwijk onder water in 2021 Archief BDUMedia/TS

Hoogwater in de Lek - waterstand stijgt langzaam

21 november 2023 om 14:30 Natuur en milieu

SCHALKWIJK Na de natste oktober sinds 1906 loopt het watersysteem tegen grenzen aan. Er is veel regen gevallen in het stroomgebied van de Rijn. De afgelopen dagen was dat 5 tot 10 mm per dag. In de Alpen valt vandaag en morgen nog neerslag van betekenis. 

Volgens Rijkswaterstaat bereikte de Rijn bij Lobith vanochtend om 9 uur de grens van 13 meter. Deze stijging van de waterstand zal vandaag en morgen verder doorzetten waarbij uiteindelijk een topstand van 13,15 meter wordt verwacht in de avond van dinsdag 21 november. Vanaf woensdag zal de waterstand langzaam gaan dalen en daarmee snel weer onder het waterstandsniveau van 13 meter uitkomen. Deze waterstandsdaling zal zich verder doorzetten tot ruim onder 11 meter in de eerste week van december. Op langere termijn lijkt een verdere waterstandsdaling het meest waarschijnlijk. Naar verwachting zullen de uiterwaarden in december weer langzaam gaan droogvallen.

Er komt bij Schalkwijk wel veel water voorbij, maar waarschijnlijk dus zonder al te veel problemen. Vooralsnog lijkt er geen reden voor zorg. 

Op dit moment is er een licht verhoogde waterstand van 541 cm bij de sluis van Amerongen in de Nederrijn. De komende 48 uur stijgt dit door naar 571 cm.

Er is ook een licht verhoogde waterstand van 479 cm gemeten bij de Marijkesluis in het Amsterdam Rijnkanaal waar water via de Waal langskomt. De Waal kent momenteel hoge waterstanden. 


De waterstanden in deze regio van dinsdag 21 november om 12:30 uur - Rijkswaterstaat

Hoogheemraadschap stichtse Rijnlanden (HDSR) doet nog geen meldingen over hoge waterstanden.

Ter vergelijking: de hoogwaterpiek in februari 2021 bereikte 628 centimeter hoogte (op 10 februari). Ook in juli 2021 werd het nat, toen was de hoogst gemeten waterstand 562 cm. 

Heeft u mooie foto’s van volle uiterwaarden en/of hoog water? 

Stuur ze naar houtensnieuws@bdu.nl


Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie