Hoogwaterkering Ravenswaaij
Hoogwaterkering Ravenswaaij Rijkswaterstaat

Waterschap alert op hoogwater Nederrijn en Lek

2 februari 2021 om 10:04 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE De waterstand van de Nederrijn en Lek stijgt de komende dagen naar 14.30 meter boven NAP. De piek wordt dit weekend verwacht, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. ,,Met 1 á 2 dagen is het verhoogde water dan in de Lek bij Amerongen en verder westwaarts richting Schoonhoven."

Het waterschap is extra alert. ,,Door een combinatie van smeltwater en veel regenval in het stroomgebied van de Rijn stijgt de rivier. Met deze hoogwatergolf worden dezelfde waterstanden als in 2018 verwacht. Dat ziet er indrukwekkend uit, maar levert geen gevaar op voor het achterland. Voor dit soort situaties werkt het waterschap aan veilige dijken en kijken we die ieder jaar na."

De Stichtse Rijnlanden neemt wel een aantal voorzorgsmaatregelen. ,,We sluiten de bovenste schutkolk van de sluis in Vreeswijk en voeren vanaf de tweede helft van deze week een rijdende inspectie uit, één keer per etmaal. Ook sluiten we de inlaten Noord en Zuid bij de Irenesluis in Wijk bij Duurstede."

De hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal is gesloten. Deze kering tussen Ravenswaaij en Tiel beschermt het achterland in het westen tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek. De scheepvaart moet omvaren via de Prinses Marijkesluizen.

GELDERLAND Door het hoge water overstromen in Gelderland al laaggelegen parkeerplaatsen langs de rivieren en lopen uiterwaarden vol. Sommige ponten en veren, zoals bij Dieren en Brummen, zijn al uit de vaart omdat ze niet meer kunnen aanleggen. Andere veerdiensten komen later deze week stil te liggen.

Waterschap Rivierenland heeft het drijvende gemaal Pannerling bij Doornenburg in het weekeinde weggesleept naar de haven in Arnhem. Dat is nodig om het water door de Linge in de Betuwe vrij te laten stromen.

De nevengeul van de Waal bij Nijmegen stroomt sinds vandaag mee en de polder Munnikenland bij Slot Loevestein gaat onderlopen, aldus het schap. Waterschap Rivierenland beheert de rivierdijken vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland en inspecteert die bij hoogwater voortdurend. Dijkbewaking is bij de verwachte waterstand nog niet nodig.

MAAS Het water in de Maas staat volgens Rijkswaterstaat nog hoog, maar zal de komende dagen zakken. Op diverse plekken langs deze rivier zijn tijdelijke schotten gebouwd om overstromingen te voorkomen.

De actuele waterstanden en prognoses zijn te vinden op de site van Rijkswaterstaat. (bron: RTVUtrecht)

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie