De werkzaamheden aan de rioolzuivering zijn gestart
De werkzaamheden aan de rioolzuivering zijn gestart Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Bouw Houtense zuiveringsinstallatie voor rioolwater begonnen

30 oktober 2021 om 09:15 Natuur en milieu

HOUTEN Donderdag 28 oktober heeft Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met Pannekoek GWW bv en Nijhuis Industries het startsignaal gegeven voor de bouw van de ozoninstallatie bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Houten. De installatie gaat medicijnresten uit afvalwater verwijderen.

Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar van de Stichtse Rijnlanden heeft samen met de aannemers symbolisch het startsein voor de bouw gegeven door de eerste schep grond uit de bodem te nemen. De installatie wordt in april 2022 opgeleverd.

TEVEEL MEDICIJNRESTEN IN HET WATER Onderzoek door het RIVM laat zien dat er reden tot zorg is voor de waterkwaliteit door de aanwezigheid van medicijnresten. Medicijnresten hebben een negatief effect op het waterleven in het oppervlaktewater en de bereiding van goed drinkwater. Het extra zuiveren van afvalwater is een belangrijke schakel om de aanwezigheid van medicijnresten in het oppervlaktewater te verminderen.

Hoogheemraad Jansen op de Haar: ,,Medicijnresten hebben steeds meer invloed op de kwaliteit van ons oppervlaktewater. Het verwijderen van deze stoffen is zowel goed voor dier als mens. Hier in Houten hebben we bovendien direct invloed op de kwaliteit van het drinkwater in Amsterdam. Het water wat we hier op het Amsterdam Rijnkanaal zetten wordt verderop weer ingenomen door Waternet om in de duinen gezuiverd te worden.”

OZON BESTE OPTIE Het waterschap heeft verschillende mogelijkheden vergeleken voor het verwijderen van medicijnresten en gekozen voor het zuiveren met behulp van ozon. Het zuiveren met behulp van ozon bleek het meest gunstig op het gebied van effectiviteit, energieverbruik, duurzaamheid, gebruik van schaarse grondstoffen en kosten. Het is de bedoeling dat de komende jaren meerdere zuiveringen van De Stichtse Rijnlanden uitgerust worden met een dergelijke installatie. Er wordt per locatie onderzocht welke methode van het zuiveren van medicijnresten het beste kan worden toegepast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie