Steenbrekers zijn in Wijk bij Duurstede bezig geweest
Steenbrekers zijn in Wijk bij Duurstede bezig geweest actie Steenbreek

Provincie Utrecht sluit zich aan bij Operatie Steenbreek

5 september 2019 om 11:00 Natuur en milieu

REGIO De provincie Utrecht sluit zich aan bij Operatie Steenbreek, naar aanleiding van een initiatief van de Partij voor de Dieren en CDA. Gedeputeerde Bruins Slot gaf woensdagochtend tijdens de commissievergadering Ruimte, Groen en Water aan enthousiast te zijn over het voorstel.

Operatie Steenbreek is een campagne van Stichting Steenbreek, die erop gericht is de leefomgeving te vergroenen. Dit is noodzakelijk voor het verbeteren van de biodiversiteit en om de provincie te wapenen tegen klimaatverandering. De provincie zal zich met name richten op het organiseren van kennisuitwisseling en bij elkaar brengen van verschillende partijen, om in gezamenlijkheid meer groen te realiseren in Utrecht.

Statenlid van de Partij voor de Dieren, Willem van der Steeg: "Utrecht is steeds meer versteend geraakt door de aanleg van asfalt, nieuwbouwwijken en bedrijventerreinen. Dit is niet alleen slecht voor de soortenrijkdom, maar is ook niet klimaatproof."

Betegelde tuinen en een versteende openbare ruimte kunnen bij hoosbuien bijdragen aan overstromingen en verontreiniging van natuur en milieu. Groen kan juist water opnemen en dat helpt bijvoorbeeld om vervuilende riooloverstorten te voorkomen. Beton en asfalt zorgen bij hitte bovendien voor extra warmte, terwijl groen kan koelen. Toename van planten en bloemen helpt mee om de onder druk staande biodiversiteit een steuntje in de rug te geven.

De provincies Overijssel en Noord-Brabant hadden zich al aangesloten bij Steenbreek. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie