Alicia Franken als speelster van HC Houten
Alicia Franken als speelster van HC Houten M.Ooijens

Vrienden van Alicia Franken uit Houten vertellen bij de EO over het leven na haar dood

20 november 2023 om 20:04 Mensen

HOUTEN In de nieuwe EO-serie ‘Vrienden na het leven’ vertellen vrienden van Alicia Franken over hoe zij omgaan met het verlies en wat dit deed met de vriendengroep. Alicia overleed op 4 februari 2020 aan de gevolgen van een zeer agressieve vorm van botkanker. Hockeyclub Houten organiseerde in 2021 nog een benefietconcert ter ere van Alicia. 

door Agnes Krijnen

Wat doet het met een vriendengroep als één van de groep plotseling overlijdt? Hoe is het om geconfronteerd te worden met de dood terwijl je net aan het leven begint? Die vragen wil de EO beantwoorden in het nieuwe online programma ‘Vrienden na het leven’, dat gepresenteerd wordt door Joram Kaat. De serie heeft zes afleveringen, over zes verschillende vriendengroepen. Allemaal verloren zij een lid van de groep. De EO meldt: ,,Het verliezen van een vriend is voor de meeste jongeren de eerste keer dat ze in aanraking komen met rouw. Hoe hebben ze deze heftige periode ervaren? En hoe verlies je elkaar niet uit het oog?”

LICHT EN POSITIVITEIT

De aflevering begint op de middelbare school van de vriendinnen, Lek en Linge in Culemborg. De meiden zijn inmiddels van deze school af, Alicia was 15 toen ze overleed, de meiden die vertellen in de aflevering zijn inmiddels rond de 19 jaar oud. De meiden blikken terug op het leven samen met Alicia. ,,Ze had een heel verbindende rol. Ze kwam met heel veel ideeën.” ,,Als zij binnenkwam in de kamer, lichtte ze echt de hele kamer op met haar licht en positiviteit.” 

De meiden vertellen ook over hoe het was om haar te zien toen ze overleden was. De meesten hadden nog nooit een overleden persoon gezien. ,,Ik vond het heel spannend, maar het leek gewoon alsof ze sliep.” Ook de begrafenis maakte diepe indruk. ,,Om foto’s van je beste vriendin op een slideshow te zien met een kist daarvoor, dat klopt gewoon niet.”

GAAT NIET GEBEUREN

Door het overlijden van Alicia ging de vriendengroep van 8 naar 7 personen, maar toch ook weer niet. ,,Ik heb het gevoel dat ze er nog steeds bij is, alleen niet in persoon.” Toch blijft Alicia altijd 15, in het hoofd van haar vriendinnen. ,,We zeiden in de eerste klas al dat we later kinderen zouden krijgen en dat zij dan weer vrienden zouden worden met elkaar. Dat gaat allemaal niet gebeuren, dat is zo gek.” 

De meiden hebben ook iets geleerd van het verlies. ,,Het heeft me bewuster gemaakt, dat je echt maar één leven hebt en dat niet gegarandeerd wordt dat je zeventig of tachtig wordt, dus je moet gewoon leven.” ,,Tegen de mensen van wie je houdt, moet je dat ook laten merken en echt zeggen. Omdat het zomaar voorbij kan zijn.” 

Vrienden Na Het Leven is vanaf dinsdag 21 november elke dinsdag te zien om 16:00 op npo3.nl. De trailer is nu al te zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie