Alicia Franken als hockeyster bij HC Houten
Alicia Franken als hockeyster bij HC Houten M.Ooijens

Hockeyclub Houten organiseert benefietweek ter ere van overleden jeugdlid Alicia Franken

23 augustus 2021 om 11:42 Hockey

HOUTEN De week van 28 augustus tot en met 5 september staat bij Hockeyclub Houten in het teken van sport en spel voor kinderen met kanker in ontwikkelingslanden. Aanleiding hiervoor is het overlijden vorig jaar van jeugdlid Alicia Franken. Zij overleed op 15-jarige leeftijd aan de gevolgen van botkanker. 

Annette Stolk – de Vries

Met het organiseren van deze benefietweek geeft Hockeyclub Houten gehoor aan de wens van Alicia om bij te dragen aan sport-, beweging-, en revalidatiemogelijkheden voor lotgenoten in armere landen. De hockeyvereniging werkt daarbij samen met het Prinses Máxima Centrum (PMC) en World Child Cancer NL.

Alicia wilde zo graag nog meer moois voor de wereld betekenen

IMPACT Op 4 februari 2020 overleed Alicia aan de gevolgen van een zeer agressieve vorm van botkanker. Negen maanden daarvoor was bij haar deze afschuwelijke diagnose vastgesteld. Van de één op de andere dag was het voor Alicia niet meer mogelijk dat te doen waar ze altijd zo gek op was geweest, namelijk hockeyen. ,,Ze vroeg zich als jonge tiener af welke impact ze in haar veel te korte leven had gehad”, vertelt moeder Machteld Ooijens. ,,Het stellen van die vraag alleen al was impactvol. Alicia wilde zo graag nog meer moois voor de wereld betekenen.”

KENNIS In het PMC hoorde Alicia via haar oncoloog over het Outreach-programma. Via dit programma delen professionals uit Westerse centra hun kennis met collega’s in arme landen. Hier in Nederland geneest 75%, daar soms minder dan 10%. Alicia genoot van kinds af aan enorm van sport, ook nog toen ze zo ziek bleek. Daar gaf het PMC alle mogelijkheden toe. Machteld: ,,Toen Alicia hoorde over de beperkte mogelijkheden van lotgenoten elders in de wereld, vond ze dit zó onrechtvaardig. Ook zij verdienen beweging, lichtpuntjes en betere mogelijkheden tot herstel. Met de actie proberen we nu €50.000, - bij elkaar te krijgen om sport, spel en revalidatie mogelijk te maken in het kinderkankerziekenhuis in Kenia.” 

ACTIES Er is al veel geld opgehaald. Alicia haar school ‘Lek en Linge’ heeft vorig jaar al een sponsorloop georganiseerd, waarbij Alicia nog heeft kunnen aanmoedigen. Broer Elano zamelde geld in met zijn jaarclub. Ook vrienden en kennis organiseerden diverse acties. Jumbohockey ontwikkelde een speciale hockeystick waarvan de verkoopopbrengst ook volledig ten goede komt aan de actie. Tijdens de benefietweek op de hockeyclub gaan alle teams onder andere geld inzamelen door het laten sponseren van shuttlelopen en het bakken en verkopen van taarten. Dames en Heren 1 geven bovendien een gesponsorde clinic aan de Trimmersgroep en de Veteranenteams. 

EERBETOON Het doet de familie en vrienden ontzettend goed om te zien hoe fantastisch en betrokken mensen reageren op het door Alicia ingezette initiatief. Machteld: ,,Alicia is voor velen een enorme inspiratiebron. We zijn ontzettend dankbaar voor alle hartverwarmende reacties en initiatieven die worden ontwikkeld, ondanks het verdriet dat we iedere dag met ons meedragen. Uit de kracht, levenslust en positieve energie van Alicia, die op deze manier doorleeft, halen we zelf veel kracht. Ze dacht altijd aan anderen. We zien het als een eerbetoon aan onze prachtige dochter.” 

Op 11 september zal op de hockeyclub een cheque overhandigd worden aan het Prinses Máxima Centrum. 

Op www.maximaalinactie.nl/team/benefietactie-hc-houten kunt u desgewenst een donatie doen ten behoeve van deze benefietactie. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie