Yvon met een borduurwerk die staat voor de gezelligheid van vrienden en buren tijdens het borduurcafé
Yvon met een borduurwerk die staat voor de gezelligheid van vrienden en buren tijdens het borduurcafé Irene van Valen

Yvon Mullenders van het Borduurcafé leerde: ,,Stilzitten mag, maar je houdt je handen in beweging.”

8 september 2023 om 11:45 Mensen

HOUTEN Sinds ruim drie jaar leidt Yvon Mullenders het Borduurcafé in het Wereldhuis. Ze zoekt mensen die aan willen schuiven en organiseert op 7 oktober een verkoopactiviteit. De opbrengst van die dag is voor het goede doel.

Irene van Valen

Nadat een borduurbedrijf in Maarsen stopte met het geven van workshops, raakte het de deelnemers enorm. Yvon vertelt: ,,Dat onze ontmoetingen zouden stoppen was ondenkbaar. Vooral onze oudste 91-jarige deelnemer raakte in tranen. Ze verloor daarmee een van de weinige dingen die ze nog bezoekt.” Deze zelfde vrouw moedigde Yvon aan om de mogelijkheden van een Borduurcafé in Houten te onderzoeken. Yvon kwam uit bij Joop van Herwijnen van het Wereldhuis. Hij zag dit als een unieke activiteit en gaf toestemming om iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00-16.00 uur samen te komen aan de Dijkhoeve 1. Dat is inmiddels drie en een half jaar geleden.

DELEN

Sindsdien komen rond de twintig dames tussen de 50 en 91 jaar samen. ,,Van deze vrouwen wonen er zes in Houten. Ik weet dat een man in Houten prachtige dingen maakt. Ik zou het dan ook heel bijzonder vinden als mannen aansluiten bij ons Borduurcafé. Iedereen is welkom, zeker ook mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, want zij kennen andere technieken dan wij”, stelt Yvon. ,,We leren hier van elkaar en delen ons werk, lief en leed.”

Ik geef graag van mezelf, al bezit ik weinig. Geven wat je kunt, geeft voldoening.

GOED DOEL

Tijdens het borduurcafé krijgen de deelnemers koffie, thee, sap, wat lekkers en een eenvoudige lunch aangeboden voor €5,00. Daarmee is Yvon uit de kosten. Van geld dat ze overhoudt stuurt ze kaarten of koopt een plantje voor wie extra aandacht nodig heeft. ,,Ik hoef het geld niet te besteden aan borduurmateriaal, want daar krijgt ik zoveel van. Geld dat na een jaar overblijft, schenken we aan een goed doel dat we samen uitzoeken. Vorig jaar schonken we het Buddyhuis €300,-. Ik hou een boekhouding bij, zodat ik altijd kan verantwoorden wat ik met het geld doe.” 

VERKOOPMARKT

Op 7 oktober organiseert Yvon een verkoopmarkt, waarbij mensen kennis maken met de groep en mogen aansluiten. Daarnaast is het mogelijk borduurmaterialen, borduurwerken die nog gemaakt of afgemaakt moeten worden en boeken te kopen. Alles wordt verkocht aan de hand van een vrijwillige bijdrage in de pot. Deze opbrengst is sowieso voor het goede doel.

DANKBAARHEID

Dat Yvon wordt gewaardeerd om haar leiding, voelt ze in de dankbaarheid van de deelnemers. ,,Ze kennen me en zeggen soms: ‘Hoe is het mogelijk dat je zoveel liefde en kracht geeft in wat je doet.’ Het is geen verdienste. Ik geef graag van mezelf, al bezit ik weinig. Geven wat je kunt, geeft voldoening”, verklaart Yvon. Zij is weer blij me de verrassingen die ze krijgt. Zo ontwierp een van de dames die ontwerper is, een borduur werkje om de 25ste samenkomst te vieren. Ieder kreeg een compleet borduurpakketje met dit ontwerp. Rondom speciale feestendagen organiseert Yvon bijpassende activiteiten en ze kocht eens een lap borduurstof in Turkije, omdat ze wist dat de deelnemers wel houden van het glittertje in de stof.

HANDEN

Yvon groeide op met een moeder, oma en tante die spinden, breiden, haakten en borduurden. ,,Mijn oma zei altijd ‘Je handen heb je niet voor niets. Je mag best stilzitten als je handen maar werken’. Dat kan dan zijn met een boek in je hand, en borduurwerk of biddend”, legt Yvon uit. ,,Ik kies voor borduren.”

Yvon bij het tentoonstellen van borduurwerken
Een deel van de dames, in een van de twee ruimtes waar wordt geborduurd.
Drie dames buigen zich over het uitstallen van de borduurwerken
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie