Inna en haar zoon Kostia
Inna en haar zoon Kostia Hanneke van Leur - Meissner
Oekraïeners in Houten

Inna en Kostia proberen een bestaan op te bouwen in Houten

2 juni 2023 om 09:25 Mensen Tips van de redactie

HOUTEN Inna Haieva en haar zoon Kostia zijn na een fijne tijd bij het gastgezin van Marc en Joris, vorig jaar verhuisd naar De Vuurtoren. Daar is de ruimte inmiddels gezellig ingericht. Misschien mist er nog een gezellig kleed en een kastje om schoenen in op te ruimen. Verder is alles prima zo.

door Hanneke van Leur - Meissner 

Het gaat steeds beter met Kostia. Hij was heel erg geschrokken toen in maart 2022 de bommen dichtbij insloegen. Zijn angst was de reden om te vluchten. En ondanks dat het daar nu wat rustiger is, blijven ze graag in het rustige in Houten. Inna’s man is achtergebleven in Bila Tserkva, hun woonplaats. Kostia zit nu op de basisschool vlak naast De Vuurtoren, De Fontein. 

ARTIEST

Inna is een artiest. Zij heeft een kunstopleiding en de kunst gestudeerd aan het Institute of Publishing and Printing National Technical University of Ukraine, ‘Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute’. Ze tekent en schildert met pen of penseel of digitaal, op muren (kinderkamer, buitenmuur), op textiel, op glas. Dit doet ze al vanaf 2009. Naast haar studie aan de universiteit werkte zij als studiebegeleider of gaf zij les en masterclasses, individueel of in groepen. Zij schildert figuratief, dus natuurgetrouw. Op haar Instagram is van alles van haar werk te zien. Bijvoorbeeld: Ansichtkaarten, kleurplaten, versierde tassen.

(tekst loopt door onder de foto)


Een beschilderde tas - Inna

Ze zit vol met plannen. Onder andere om de hoofdingang van De Vuurtoren te gaan versieren met traditionele afbeeldingen met bloemen en andere versieringen. Hiervoor heeft ze toestemming en heeft ze ook de verf al mogen kopen.

MUURSCHILDERING

(tekst loopt door onder de foto)


Muurschildering - Inna

Met ‘Otter Print’ een klein bedrijfje dat ze startte met een vriendin maakte ze van alles in Oekraïne. Hun idee was om met upcycling en personalizing bezig te gaan. Dus om een product te verwerken tot iets nieuws. Hierdoor krijgt bijvoorbeeld oud materiaal weer een nieuwe bestemming. Het begon met het beschilderen van de broeken van haar vriendin.

Inna zou heel graag met haar werkzaamheden in Nederland verder gaan. Ze zou bijvoorbeeld heel graag een muurschildering voor de gemeente Houten willen maken omdat zij vindt dat Houten de Oekraïners zo fijn helpt.

OEKRAÏNERS AAN HET WOORD
Houten heeft de Oekraïners dit eerste jaar een warm hart toegedragen. Dat valt op. De onzekere toekomst dwingt om verder na te denken over opvang en mogelijk over integratie of toch terugkeer. Oekraïners zelf geven aan dat zij ook graag hun maatschappelijk bijdrage willen leveren. Ondanks alle ellende die zij tijdens hun verblijf in Oekraïne bij de start van de oorlog en tijdens hun vlucht naar Houten hebben meegemaakt. Verschillende Oekraïners verrtellen hierover in ’t Groentje/ HoutensNieuws.nl

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie