Opening van de supermarkt in 1992 met burgemeester Bransen en Henk en Nel Steenman.
Opening van de supermarkt in 1992 met burgemeester Bransen en Henk en Nel Steenman. Archief familie Steenman

In Memoriam Henk Steenman

10 november 2020 om 11:30 Mensen

HOUTEN Eind oktober overleed op 78-jarige leeftijd Henk Steenman, een van de bekendste ondernemers van het Oude Dorp. Een bericht op Facebook waarin zijn overlijden publiekelijk werd gemaakt, leverde in korte tijd ruim 400 reacties op met medeleven uit de Houtense gemeenschap. 


Henk Steenman werd geboren op 18 september 1942 als zoon van Gerard Steenman senior en Cor Steenman-Brouwer. Vader Steenman was bakker en moeder runde een kruidenierswinkel in het voorhuis van de tot bakkerij annex winkel verbouwde boerderij. Henk groeide op in een harmonisch gezin. Hij was een rustige jongen die geen woord teveel zei en het goed kon vinden met anderen. Hij hield van sport en deed aan turnen bij Attila. Schaatsen en fietsen vond hij geweldig, maar zijn grootste hobby was toch wel voetbal. Henk speelde vol passie met zijn broer Gerard bij R.K.H.V.V., dat later onder de naam SV Houten verder ging. Gevoetbald werd in een weiland, waarbij jassen en truien als doelpaal functioneerden.

De dienstplicht vervulde Henk bij de geneeskundige troepen als ambulancechauffeur. Terug uit het leger stortte hij zich op de werkzaamheden in de winkel van zijn ouders. Die hadden ondertussen de boerderij vervangen door een moderne winkel. Terwijl zijn vader het brood bakte, nam Henk de steeds drukker wordende kruidenierswinkel voor zijn rekening. Henk was een harde werker en deed zijn werk precies. Hij wist wat hij wilde en was dan ook de gedoodverfde opvolger om het ondernemerschap van zijn ouders voort te zetten.

In 1972 was het zover. Als rasechte ondernemer zocht hij doordacht naar manieren om de omzet te verhogen. Wekelijks fietste hij van Houten naar ’t Goy om snoep, koek en andere luxeproducten te verkopen. Henk hield van handelen. Hij kon een fles wijn tot in de hemel prijzen, terwijl hij zelf nooit dronk.

Ondertussen groeide de winkel door. Zijn vrouw deed de administratie en Henk verrichtte praktische zaken in de winkel. Henk was ook innovatief. De winkel aan Het Plein kreeg een goederenlift en werd aan het begin van de jaren 80 de eerste zelfbedieningszaak in Houten. Kruidenier Steenman veranderde in een minisupermarkt met centrale kassa. En welke naam ook boven de deur stond: A&O, Meermarkt of Golff, voor iedereen in het dorp was het gewoon Steenman. In 1992 volgde verhuizing naar de overkant van de straat. Daar startte Henk een geheel nieuwe supermarkt met veel meer ruimte voor veel meer klanten. Burgemeester Bransen deed de opening.

De supermarkt was niet alleen zijn werk, het was ook zijn hobby. Vakantie sloeg hij in het begin over. Als hij toch op vakantie ging was dat vaak in Nederland, lekker fietsen en gewone Hollandse pot. Maar later ook wel vliegreisjes naar de zon en met de auto naar de wintersport. Voor voetbal legde hij als het kon zijn werk opzij. Hij volgde graag de wedstrijden op televisie, waarbij Ajax en het Nederlands elftal zijn voorkeur hadden.

In 1997 draagt Henk de winkel over aan zijn zoons. Toch is hij daarna dagelijks in de winkel te vinden. Want zowel de winkel als het Plein was zijn plek. Hij vond het dan ook leuk om bekenden te zien en te spreken. Henk heeft het ondernemerschap niet alleen overgenomen van zijn vader, maar ook overgedragen aan een nieuwe generatie. Vrijwel iedereen die Henk heeft gekend spreekt dan ook vol bewondering over wat hij heeft opgebouwd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie