Onder ander tekeningen en lekkers worden afgegeven voor de bewoners van de Loericker Stee
Onder ander tekeningen en lekkers worden afgegeven voor de bewoners van de Loericker Stee Lidewij Hartman

Chalana organiseert actie voor Loericker Stee

8 november 2020 om 08:45 Corona

HOUTEN De dertig jarige Chalana Spee plaatste een oproep op facebook waarbij ze mensen vroeg kaarten, tekeningen of lekkers te delen met de bewoners van de Loericker Stee. Vanwege haar zwangerschapsverlof is ze thuis. ,,Dat ik niets kan doen voor de mensen binnen vind ik erg. Ik voelde me machteloos en wilde laten zien dat ik aan iedereen denk.” Spee is eerst verantwoordelijke verzorgende van ongeveer tien bewoners, daarmee is ze contactpersoon tussen bewoners en familie en regelt alles rondom de zorg van de bewoners. Zij werkt op een afdeling waar ouderen met dementie wonen. Ze mag zelf niet naar binnen vanwege de vele zieken.

 door Irene van Valen

Collega’s, bewoners en familieleden reageerden verrast door de actie van Spee. Zelf werd ze overstelpt met privé berichten, telefoontjes en appjes. Men vond het bijzonder dat ze op deze manier haar medeleven toonde. Vervolgens wist men haar flink bezig te houden. ,,Het is een hele organisatie om alles daar te laten bezorgen en brengen. Alles wat mensen willen geven vind ik bijzonder. Het gaat van kaarten en tekeningen tot de patatkraam van de Friet-Fabriek, van koeken en oliebollen tot sieraden voor het personeel.”

Het maakt niet uit wat anderen geven of delen, het idee dat zij belangeloos iets doen raakt me. 

AANDACHT Of de bewoners op de afdeling waar Spee werkt begrijpen waarom zij vorige week een patatje kregen is niet duidelijk. ,,Dat de Friet-Fabriek er stond en inwoners deze aandacht kregen in deze moeilijke tijd maakt me super blij. Het maakt niet uit wat anderen geven of delen, het idee dat zij belangeloos iets doen raakt me. De enthousiaste reacties van familie en collega’s krijg ik terug. Dat is wat me gelukkig maakt.” Gordi Nap, die vorige week met de patatkar bij de Loericker Stee stond is inmiddels door het Haltna Huis en het Houtens Erf benaderd. Door het hoge aantal besmettingen in die instellingen, is zijn komst in de wacht gezet. Zodra het mogelijk is zal Nap de bewoners daar verwennen met een patatje.

VERRAST Inmiddels weet Spee dat in de gezamenlijke huiskamers touwen zijn gespannen waar alle kaarten en tekeningen hangen. ,,Wat ik hoor klinkt bijzonder, maar dat zelfs uit de regio mensen aan ons denken is gaaf. Er zijn sieraden afgeven voor mijn collega’s. Die komen uit een kledingwinkel in Maarssen, waar mijn vriendin komt. Doordat zij mijn bericht weer deelde, werkt deze actie razendsnel door tot zelfs buiten Houten.” Waar Spee geen rekening mee hield waren negatieve reacties. ,,Het verbaasde me. Mensen stuurden berichten dat er meer huizen zwaar getroffen waren en waarom ik daar niets voor deed.” In eerste instantie liet ze het maar en legde uit dat ze in de Loericker Stee werkt en daarom deze actie daar opzette. ,,Als iemand zich geroepen voelt eenzelfde actie op te starten in een andere zorginstelling, moeten ze dat vooral doen. Ik kan niet overal deze acties opstarten.”

DANKBAAR ,,Dat Chalana op deze manier meeleeft met bewoners en collega’s is fantastisch. Door dit te doen staat ze dichtbij ons”, zegt Lidewij Hartman, communicatie adviseur en vrijwillige gastvrouw in de Loericker Stee. Hartman vertelt dat de manager dit soort acties met open armen ontvangt. Vooral de betrokkenheid van ondernemers, zoals de Friet-Fabriek raakt mensen. ,,Ondernemers hebben het zelf ook moeilijk in deze tijd. Wij denken andersom aan hen.”

STEUN Hartman vertelt met een lach in haar stem dat de kok misschien wat minder blij was met het bezoek van de patatkraam. Hij moest trappen op en af lopen om bestellingen op te nemen en af te geven. ,,De bewoners waren echter zeer tevreden. Voor hen is een frietje, bitterbal of kroket een bijzondere lekkernij.” Momenteel zijn er veel zieken in de Loericker Stee. Hartman: ,,Het is een lastige en hardnekkige virus. Maar de steun tussen collega’s onderling is mooi. Zo hangt er een tekst aan de balustrade waarmee ze elkaar moed in spreken en laten weten aan elkaar te denken. Wij bedanken iedereen die ons steunt en de vrijwilligers die helpen. Die hulp en steun zijn hard nodig.”

Echte Bakker Michel uit het Oude Dorp deelde speculaas koeken uit
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie