Marinda Rodas is coördinator van Steunpunt Mantelzorg Houten
Marinda Rodas is coördinator van Steunpunt Mantelzorg Houten René van den Brandt

Mantelzorg: ,,Dat doe je toch gewoon?”

14 november 2022 om 18:41 Maatschappelijk

HOUTEN  ,,Er is een hardnekkig beeld ontstaan van een mantelzorger die zorgt voor een bejaarde die hulp nodig heeft met steunkousen aantrekken en de boodschappen. Maar mantelzorg is veel breder dan dat.” Marinda Rodas is coördinator van Steunpunt Mantelzorg Houten, onderdeel van ‘van Houten&co’, een centraal aanspreekpunt voor iedereen die zorgt voor een naaste met een ziekte, beperking of aandoening. Ze vertelt over hoe veel mantelzorgers zich niet herkennen in de term mantelzorger én over de mantelzorgwaardering die op zaterdag 26 november weer plaatsvindt in het gemeentehuis van Gemeente Houten. 

Eén op de vier Nederlanders is mantelzorger, in Houten zijn het er 14.000. Allemaal mensen die zorgen voor een partner, kind, ouder, buurman/buurvrouw of vriendin. ,,Zorgen betekent niet altijd dat je letterlijk zorg verleent. Want ook bijvoorbeeld begeleiding of ondersteuning valt onder zorgen” vertelt Marinda.

,,Veel mantelzorgers beseffen niet dat ze mantelzorger zijn omdat je nooit alleen mantelzorger bent. Je hebt in eerste instantie een andere rol. Als je vader bent van een kind met een beperking dan ben je allereerst vader. Maar door de extra zorg die je verleent omdat je kind beperkt is, ben je óók mantelzorger. Daarnaast zeggen veel mantelzorgers: ‘maar dat doe je toch gewoon?’ Het is natuurlijk heel mooi dat mensen het zo normaal vinden om voor elkaar te zorgen. Tegelijkertijd is er bij verschillende organisaties (zoals Steunpunt Mantelzorg Houten) hulp en ondersteuning te vinden, maar als je niet weet dat je een mantelzorger bent weet je ook niet waar je moet zoeken.”

Ook bij het organiseren van de jaarlijkse mantelzorgwaardering - een blijk van waardering in de vorm van een verrassingspakket- kan de vanzelfsprekendheid in de weg staan. Marinda: ,,Zo’n pakket vindt niet iedereen nodig. Maar elke mantelzorger verdient waardering.” Gelukkig is er iets verzonnen om deze mensen tóch te kunnen verrassen met een leuk pakket. Dit jaar is er een aparte aanmeldpagina om mantelzorgers aan te melden die dat zelf niet snel zou doen.
Wil je iemand aanmelden die een mooi pakket verdient? Of wil je jezelf aanmelden? Doe dit dan snel, aanmelden kan nog maar t/m vrijdag 18 november.

Meer informatie over de mantelzorgwaardering of ander aanbod van Steunpunt Mantelzorg Houten? Kijk dan op de website: www.vanhoutenenco.nl/mantelzorg

advertentie
advertentie