Maarten en Nour werken samen met vrijwilliger Casper van den Broek aan een brommer
Maarten en Nour werken samen met vrijwilliger Casper van den Broek aan een brommer Queenie Scholtes

Aan de slag bij de Sleutelclub Houten

5 april 2022 om 11:45 Maatschappelijk

HOUTEN Gezaag, getimmer en gesjouw. De sleutelaars van de Sleutelclub Houten zijn hard aan het werk in de werkplaats in de Krachtfabriek. Initiatiefnemer Robert Pijnacker is blij dat het weer begint te worden als vanouds: ,,die coronatijd heeft erin gehakt, maar ik zie de energie bij de jongeren terugkomen.’’

De Sleutelclub bestaat al sinds 2015 en er is altijd wel verloop, vertelt vrijwilliger Casper van den Broek. ,,Je ziet dat jongeren op een gegeven moment afhaken omdat ze bijvoorbeeld naar een andere school gaan, bij Enter een biertje willen drinken of verkering krijgen.” ,,Dat klopt,” beaamt Pijnacker: ,,maar nu na de coronaperiode voelt het wel alsof we weer helemaal opnieuw moeten beginnen.” Sommigen hebben de afgelopen twee jaar vooral op hun kamer gezeten, zegt Pijnacker. ,,Ik moet ze nu ook nog veel meer dan anders op van alles wijzen: ‘denk je hieraan, vergeet je dat niet’. Maar het gaat gelukkig weer de goede kant op.”

BETER EN SNELLER Axel-Jan zit al vanaf het begin bij de Sleutelclub. Kwam binnen als jong ventje en is hier nog steeds niet weg te slaan. ,,Ik knutsel al vanaf mijn vierde. Dan haalde ik een oude magnetron uit elkaar,” lacht hij. Nu is Axel-Jan druk bezig met een motorblok. ,,Deze heeft 15 jaar stil gestaan. Ik ga ‘m uit elkaar halen, schoonmaken en zorgen dat ie het weer gaat doen.” Hij pakt zijn zaag, zet die tussen het blok en een bout en begint te zagen. ,,Het leuke van sleutelen is dat je iets repareert, beter of sneller maakt.”

GEZELLIG Achter Axel-Jan kijken Maarten en Nour naar het kleine onderdeel dat Van den Broek in zijn hand houdt. Ze werken met z’n drieën aan de brommer van Maarten. Nour is pas voor de derde keer op de werkplaats, maar voelt zich helemaal op haar plek. ,,Het is laagdrempelig en heel gezellig.” Techniek heeft haar altijd getrokken. ,,Ik heb een studie werktuigbouwkunde en elektrotechniek overwogen, maar wil uiteindelijk liever als hobby hiermee bezig zijn,” vertelt Nour.

De jongste sleutelaar is Sylvester van twaalf. Hij is druk bezig om een skelter elektrisch te kunnen laten rijden. ,,Daar mag je mee op de camping,” legt hij uit. Ondertussen werkt Sylvester weer snel verder. Er moet nog geschuurd worden, geschilderd en gemonteerd wil hij deze zomer hierop kunnen skelteren.

OPBLOEIEN Pijnacker hoopt dat er nu weer meer sleutelaars bijkomen. ,,Het is zoveel meer dan alleen leren sleutelen. We leren een stuk techniek, maar minstens zo belangrijk is dat we ze leren samenwerken. Er komen soms jongeren binnen die best wat bagage met zich meedragen. Door thuis of andere situaties. Als ik ze dan zie opbloeien, dan weet ik dat we echt van waarde zijn. Daar krijg ik zelf ook energie van.”

KOM JE OOK SLEUTELEN? Houd je van sleutelen bij een gezellige club mensen? Heb je technische kennis en wil je die graag overbrengen of heb je nog gereedschap of bijvoorbeeld oude brommers? Meld je dan bij Robert Pijnacker: robert.pijnacker@casema.nl. Deelname aan de Sleutelclub is gratis.

Door Queenie Scholtes

Sylvester is druk bezig met zijn elektrische skelter
advertentie
advertentie