Afbeelding
VAJN

Gemeente nog steeds in gesprek over opvang van 50 tot 100 vluchtelingen

15 december 2021 om 11:30 Maatschappelijk

HOUTEN De gemeente is nog steeds voornemens om op korte termijn 50 tot 100 vluchtelingen op te vangen. Wethouder Jan Overweg voert hierover vandaag opnieuw een gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

door Annette Stolk – de Vries

Houten heeft een verleden als het gaat om de opvang van vluchtelingen. In 2015 maakte de gemeente tijdelijke crisisopvang voor asielzoekers mogelijk door sporthal de Wetering beschikbaar te stellen. In tegenstelling tot de crisisopvang van toen gaat het nu om de opvang van tenminste enkele maanden. Zes weken geleden liet Overweg al weten een pand op het oog te hebben. Daarmee gaf het college gehoor aan een dringende oproep vanuit het kabinet om extra opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Met de eigenaar van het pand werden al verkennende gesprekken gevoerd.

DOELGROEPEN Naast de opvang van vluchtelingen zou Overweg in het beoogde pand ook graag andere doelgroepen willen huisvesten. ,,We zouden ook graag spoedzoekers, bijvoorbeeld mensen die na een scheiding op zoek zijn naar onderdak, op deze locatie tijdelijk willen opvangen.” Bovendien ziet de wethouder kansen om een kringloopwinkel, de voedselbank en de Krachtfabriek onder hetzelfde dak onder te brengen. De vraag is nu of het COA mee wil gaan in deze plannen. Daarover voert de wethouder woensdag een gesprek met hen.

GESPREKKEN Mocht het COA akkoord gaan dan volgt er nog een gesprek met de eigenaar van het beoogde pand. Overweg: ,,We maken pas bekend om welk pand het gaat als alles rond is en ook de omgeving van het pand is geïnformeerd.” Wanneer dat zal zijn kon de wethouder nog niet aangeven.

advertentie
advertentie