Van L naar R: Stefan Hogervorst (Deksels Maatwerk), William van Rijnsoever (ex-voorzitter ZZP Houten e.o.) en Guido Tettelaar (de Krachtfabriek)
Van L naar R: Stefan Hogervorst (Deksels Maatwerk), William van Rijnsoever (ex-voorzitter ZZP Houten e.o.) en Guido Tettelaar (de Krachtfabriek) ZZP Houten

ZZP Houten e.o. ‘maakt familie’

23 juni 2021 om 11:37 Maatschappelijk

HOUTEN Het bestuur van ZZP Houten e.o. heeft de functies neergelegd, de vereniging is opgeheven. De leden hebben gestemd over de bestemming van het resterend kasgeld. Daarbij zijn twee gegadigden gekozen die bijdragen aan de werkgelegenheid van Houten: De Krachtfabriek: voor duurzame, startende ondernemers. Een Deksels Maatwerk: een stichting van Deksels Lekker voor het opleiden van jonge mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De donaties van enkele duizenden euro’s zijn op vrijdagmiddag 18 juni symbolisch met een houten lepel/spatel overgedragen. De lepels zijn met de hand gemaakt door een inspirator in de Krachtfabriek.

In de bakkerswereld wordt de term ‘familie maken’ gebruikt: twee ingrediënten die je zorgvuldig, beetje bij beetje, rustig door elkaar moet scheppen waardoor een nieuw product ontstaat. Zo voorzichtig hoeven donateur en ontvangers niet met elkaar om te gaan om ‘familie’ te worden, maar als symbool klinkt het mooi en ondernemers zijn al gauw familiair met elkaar.

DE GESCHIEDENIS Bijna 14 jaar konden ZZP’ers in Houten elkaar ontmoeten, helpen en van en met elkaar leren. Bij de oprichting in de Raadszaal in 2007 lagen twee ideeën voor: een vereniging én een plek voor ZZP’ers om te werken. Aan een verenging bleek meteen een behoefte: ruim 80 ZZP’ers die op de voorlichtingsavond af gekomen waren, meldden zich aan als lid.

ZZP-WERKPLEKKEN Over een ZZP-werkplek moest langer nagedacht worden. Zelfstandig ondernemer zijn, zonder personeel, was tamelijk nieuw.

Velen werkten vanuit huis en bedrijfsverzamelgebouwen waren er bijna niet of te duur. Vandaag zou de conclusie kunnen zijn dat het idee te vroeg kwam. De vraag en het aanbod van bedrijfsruimten is in 14 jaar sterk op-en-neergegaan. Voor wie een representatieve bedrijfsruimte voordeel opleverde zijn later bijvoorbeeld grote kantoren verbouwd in kleinere eenheden die beter betaalbaar waren. Voor zakelijke ontmoetingen zijn initiatieven gerealiseerd zoals SeatsToMeat en Het Nieuwe Kantoor. Business-clubs met wekelijkse ontbijtsessies, OpenCoffee’s en Ondernemersdagen.

INTERNET In 2007 was er internet maar lang niet alle ZZP’ers hadden een website om zich te presenteren of konden zich die investering permitteren. De vereniging bood in een ‘portal’ ieder lid een pagina op de verenigingssite, zodat alle leden zich konden laten zien. Na een paar jaar hadden de meeste leden hun eigen site kunnen realiseren en is de site meer een nieuws- en informatiebron geworden. Later zijn er digitale nieuwsbrieven bij gekomen toen dat technisch kon. Qua ICT is de tijd razendsnel gegaan.

HOOGTEPUNT ZZP Houten e.o. bereikte in 2012 bij het 5-jarige jubileum het hoogtepunt in ledenaantal: meer dan 150 zelfstandige ondernemers met tientallen genodigden vulden voor een groot deel de theaterzaal van Aan de Slinger. Waar ZZP’ers eerst nauwelijks als ondernemers gezien werden, heeft ZZP Houten steeds meer deel uitgemaakt van economisch Houten en een volwaardige bijdrage kunnen leveren aan bijeenkomsten en evenementen.

HET FENOMEEN ‘VERENIGING’ Rond Utrecht hebben een aantal ZZP-verenigingen het licht gezien en zijn weer verdwenen. ZZP Houten heeft het nog lang volgehouden. Het fysiek samenzijn en samenkomen bleek de laatste jaren steeds minder in de mode, hoewel we daar na afgelopen jaar vast anders over zijn gaan denken. Het werk voor de vereniging dat gedaan moet worden is langere tijd door een vaste kern van de leden gedaan. Alle verenigingen kennen dat probleem: leden voor bestuur en werkgroepen melden zich niet meer. Er is te weinig groei en weinig jongere ondernemers die het lidmaatschap zien zitten: die hebben andere kanalen.

HET POTENTIEEL Volgens gemeentelijke gegevens zijn er meer dan 3000 zelfstandige ondernemers in Houten actief. De AVG heeft sinds een paar jaar verhinderd de interesse van die ondernemers te peilen voor samen optreden richting MKB-ondernemers, consumenten en overheid. De verscheidenheid van beroepen, kennis, ervaring en activiteiten is groot en daarmee de interesse en het belang om je te verenigen versnipperd. Een gemeentelijke enquête onder ZZP’ers is ooit voorgenomen maar niet uitgevoerd.

CONCLUSIE EN TOEKOMST Zo terugkijkend lijkt het geen vrolijk verhaal. Tegelijk is het fenomeen van de zelfstandig professional, bekender dan ooit, zelfs bij de politiek die 15 jaar geleden van ‘ons’ bestaan geen weet had. Er zijn veel meer mogelijkheden gekomen om ondernemer te worden: opleidingen, cursussen, faciliteiten als speciale verzekeringen en leasecontracten, landelijke ZZP-organisaties en broodfondsen om arbeidsongeschiktheidsrisico’s te verkleinen. Het uitstekende Nederlandse internetwerk heeft de (thuiswerkende) professional enorm geholpen en de kans op zichtbaar vergroot. De jonge ondernemers bestaan bij gratie van sociale media. Ze hebben een fysieke vereniging niet echt nodig.

TOEN WERD HET MAART 2020 Een fysieke algemene ledenvergadering moest keer op keer vanwege covid-19 een paar keer uitgesteld worden. In een Zoom-meeting dit voorjaar is de vereniging uiteindelijk opgeheven. Interesse om de herkenbaarheid van ZZP’ers in Houten in stand te houden met een virtuele vereniging bleek onvoldoende. Daarmee eindigt een vereniging die veel Houtense ondernemers heeft samengebracht voor hele nuttige - en totaal nutteloze maar hele leuke activiteiten.

Wat is over gebleven is ‘ZZP-Café’, een initiatief van oud bestuurslid Willem van Rooijen. Zodra het weer kan en mag kunnen ZZP’ers elkaar een paar keer per jaar ontmoeten in de Engel, Oude Dorp. Te volgen op Facebook.

De KrachtFabriek is blij verrast met de schenking van ZZP-Houten
De KrachtFabriek is in 2013 opgericht als een broedplaats voor werkzoekenden en ZZP’ers. Eigen initiatief en ondernemerschap zijn nog steeds belangrijke waarden binnen De KrachtFabriek. Kleine en grote initiatieven zijn inmiddels uit de broedplaats ontsproten: van een cateringbedrijfje tot een FabLab (digitale maakplaats), van een winkel in ge-upcyclede producten tot een onderneming die dagbesteding aanbiedt aan mensen die niet vanzelf mee kunnen komen. Ook zijn er binnen De KrachtFabriek diverse ZZP-ers opgebloeid en nog steeds actief; ontwerpers, kunstenaars, klusjesmannen, coaches, etc. Het netwerk van De KrachtFabriek vormde hierbij een belangrijke voedingsbodem. Hoe De Krachtfabriek de donatie gaat besteden, is nog niet geheel duidelijk. Er wordt vooral gedacht aan het verbeteren van de faciliteiten voor ZZP-ers, zo krijgt het bedrag toch een bestemming in lijn met de oorspronkelijke bedoeling.

Deksels Maatwerk
Stichting Deksels Maatwerk zorgt voor ontwikkelingskansen voor de deelnemers met een kwetsbare achtergrond bij Deksels Lekker; cateringbedrijf met sociaal gezicht. De stichting biedt specifieke begeleidings- en vakgerichte opleidingsmogelijkheden, zowel binnen als buiten de horeca. Maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid, verbinding en ontwikkeling staan centraal.
Mede door een schenking van ZZP Houten e.o. kunnen toekomstdromen verwezenlijkt worden, bijvoorbeeld met een anders moeilijk bereikbaar scooterrijbewijs, een opleiding tot patissier in kleine stapjes, een gezamenlijke kookworkshop of door de aanschaf van aangepast werkmateriaal voor de deelnemers.
Voorbeelden van deelnemers en hun persoonlijke doelen staan op www.dekselslekker.nl

van L naar R: Carien Moeijes (ex-bestuurslid), Patrick Duijnmaijer (ex-penningmeester), Rob Fifis en Guido Tettelaar (Krachtfabriek), Stefan Hogervorst (Deksels Maatwerk), William van Rijnsoever (ex-voorzitter) en Rop Haak (ex-secretaris)
advertentie
advertentie