Deze drie vrouwen vormen het CJG team: linksboven Linde Remmelink , rechtsboven Dorine van der Varst en onder Jacqueline Vanhouten
Deze drie vrouwen vormen het CJG team: linksboven Linde Remmelink , rechtsboven Dorine van der Varst en onder Jacqueline Vanhouten Irene van Valen

Week van de opvoeding: ,,Opvoeden is soms lastig”

3 oktober 2020 om 08:04 Maatschappelijk

HOUTEN Van 5 tot en met 11 oktober is het de week van de opvoeding. Het thema is: ‘Staan en opvallen, doe je mee?’ Centrum Jeugd en Gezin (CJG) organiseert passende activiteiten rondom dit thema. ,,Hoewel opvoeden vaak vanzelf gaat, is het soms lastig. Wij denken graag mee en geven handvatten aan ouders of kinderen die bij ons aankloppen. Wij bieden begeleiding bij opgroei- en opvoedvragen”, zegt Linde Remmelink. Zij vormt samen met Jacqueline Vanhouten en Dorine van der Varst het CJG team.

Irene van Valen

Ouders die ertegenaan lopen dat zij niet op één lijn zitten in de opvoeding of boosheid en faalangst bij hun kind zien of een kind dat gepest wordt, niet goed functioneert op school of het moeilijk heeft met de echtscheiding van de ouders, kunnen terecht bij CJG. ,,Wij proberen door vragen te stellen te ontdekken wat er aan de hand is en bieden hulp. Bij zware problemen verwijzen wij mensen door naar andere organisaties. We willen voorkomen dat problemen groter worden”, legt Dorine uit. ,,Wij zijn breed bekend en hebben contact met alle welzijnsorganisaties in Houten. Denk daarbij aan kinderdagverblijven, huisartsen, van Houten&co en scholen.”

GRATIS Het CJG valt onder het Sociaal Team. ,,Wij begeleiden mensen met eenvoudigere hulpvragen, het Sociaal Team biedt meer specialistische begeleiding. Wij bieden gratis kortdurende hulp aan. Als na tien gesprekken blijkt dat er meer hulp nodig is, verwijzen we mensen door”, zegt Jacqueline. ,,Wij hebben geen wachtlijst.” CJG betrekt het netwerk van mensen erbij. ,,Het praat makkelijker met vrienden, familie, buren of mensen bij verschillende clubs, zoals het Kinderspeelcafé, Buurtgezinnen, Enter of de sportclub. Dit contact met anderen is belangrijk.”

NORMALISEREN Naast ouders en kinderen van 0 tot 18 jaar, kunnen organisaties contact opnemen met CJG als zij zorgen hebben om een kind of gezin. De ouders zijn uiteindelijk verantwoordelijk om samen te werken met CJG. ,,Wij sluiten ons aan bij wat de ouder of het kind vragen. Wij adviseren en proberen het probleem te normaliseren”, vertelt Jacqueline. ,,De erkenning dat opvoeden niet altijd vanzelf gaat, dat veel problemen normaal zijn en dat zij niet de enigen zijn, stelt ouders gerust.”

ACTIVITEITEN Drie keer per jaar organiseert CJG het Kenniscafé. Dit is een informatieve activiteit en alleen voor professionals in de zorg, in het onderwijs en andere professionals die met mensen werken. Aanstaande maandag staat het volgende Kenniscafe gepland. Het thema is: Samengestelde gezinnen door Karin den Hollander van de Stiefcircel. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen vindt het alleen online plaats. Professionals kunnen zich aanmelden via info@cjghouten.nl.

Op 5 november kunnen ouders een webinar volgen van Tischa Neve, zij is psycholoog en bekend van het programma Schatjes. Het thema is: ‘Mediaopvoeding, hoe dan?’ Ouders kunnen zich aanmelden op bovenstaande emailadres.

Daarnaast organiseert CJG het maandelijkse Themacafé voor gescheiden ouders in het Huis van Houten. Het eerstvolgende Themacafé is woensdagavond, 7 oktober van 20.00-21.00 uur. Het thema is: ‘Scheiden en hoe nu verder?’

Tenslotte wijst het CJG op de site oudersinc.nl. Deze wordt door de gemeente Houten gratis aangeboden aan ouders. Het zijn korte filmpjes over alledaagse opvoedvragen met tools en tips.

KINDEREN Twee keer per jaar leidt CJG een KIES-groep voor kinderen van gescheiden ouders. Deze groepen zijn voor kinderen van 4 tot 8 jaar oud. Zij komen acht keer bij elkaar. De ouders hebben twee ontmoetingsavonden. In deze groepen kunnen kinderen op een neutrale plek en spelenderwijs vertellen wat zij meemaken en ontmoeten andere kinderen in dezelfde situatie. ,,De eerste stap vinden zij vaak eng, maar eenmaal bekend vinden ze de KIES-groep leuk.” Dorine en Linde zijn beide getrainde KIES-coaches en begeleiden kinderen ook individueel. Jacqueline is Video Home Training coach. Daarbij neemt ze video’s op in de thuissituatie. ,,We willen ouders hiermee niet confronteren met wat fout gaat, maar juist kijken naar de interactie tussen ouder en kind en wat hierin helpend is of wat anders kan. Wij geven tips die leiden tot gedragsverandering.”

CORONA Het CJG maakt zich tijdens de huidige coronacrisis het meest zorgen om de jongeren. Waar zij aan de ene kant zien dat gezinnen dichter naar elkaar toe groeien omdat ze meer samen zijn en elkaar echt zien, zien zij dat jongeren het zwaar hebben. ,,Zij trekken zich terug in hun kamer, vervelen zich meer, voelen zich down en haken sneller af bij online lessen. Als zij contact met ons opnemen, merken we dat zij het fijn vinden om te sparren. Ze luchten hun hart, terwijl we bekijken hoe zij beter in hun vel komen te zitten”, vertelt Dorine. CJG wijst eenzame jongeren op de landelijke campagne https://www.join-us.nu, waar jongeren bij elkaar worden gebracht. Voor contact met CJG bel of app je 06-46000775 of mail je naar info@cjghouten.nl. Join us Houten start in oktober en wordt uitgevoerd door het jongerenwerk van vanHouten&co.

advertentie
advertentie