Alle ramen en deuren staan al maanden open bij College de Heemlanden
Alle ramen en deuren staan al maanden open bij College de Heemlanden Archief College de Heemlanden

College de Heemlanden bereidt zich voor op de winter

23 november 2020 om 17:00 Corona

HOUTEN De leerlingen en leerkrachten van College de Heemlanden werken al wekenlang met alle ramen en deuren open, wegens gebrek aan ventilatie in het gebouw. Dat is nu nog net te doen, maar met de winter voor de deur, zal de school deze winter toch weer voor halve klassen kiezen. 

door Agnes Corbeij

Het gebouw van College de Heemlanden is vrij oud. Dat betekent dat het gebouw geen luchtverversingsinstallatie heeft. Dat is bij veel oudere schoolgebouwen het geval en overal geldt dan ook de regel dat de ramen en deuren open moeten staan tijdens de openingsuren van de school. Dit is bedoeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

MET MUTS OP Rector-bestuurder Dick Looyé: ,,Dat is nu nog net te doen, maar ik heb wel zorgen over de winter.” Looyé ziet het niet voor zich dat de leerlingen met muts op en handschoenen aan in de klas zitten. ,,Dat gaan we echt niet doen.” Daarom is de school van plan andere maatregelen te nemen. ,,Zodra het echt te koud wordt om de deuren en ramen open te zetten, gaan we terug naar halve klassen.”

Dat betekent dat bij elke les de helft van het aantal leerlingen naar school komt en de andere helft volgt de les thuis, online. ,,Dit deden we voor de zomervakantie ook, dus we weten hoe het werkt.” In dat geval is het aantal mensen in school de helft lager en kunnen de deuren en ramen wel dicht.

College de Heemlanden heeft ook een aantal lokalen in gebruik boven het theater Aan de Slinger. ,,Dat gebouw is nieuwer en daar is de luchtventilatie prima. Toch zetten we ook daar al maanden de deuren en ramen open.” 

INVESTERING Een andere optie is uiteraard het installeren van een luchtventilatiesysteem. Maar dat zal zeker deze winter nog niet gebeuren. De gemeente is verantwoordelijk voor huisvesting van onderwijs en heeft hier dus een belangrijke rol. Looyé: ,,Dat is een hele hoge investering. Daarover zijn de gesprekken met de gemeente net gestart.”

Looyé is ook bestuurder van Het Houtens, school voor mavo en beroepsgericht onderwijs. ,,Dat gebouw is veel nieuwer, daar hebben we een goede luchtverversingsinstallatie. Daarom speelt dit probleem daar niet.” 

BESMETTINGEN De ramen en deuren openzetten lijkt wel te werken. Het aantal besmettingen op College de Heemlanden is niet hoog. Looyé: ,,Sinds het begin van de pandemie in het voorjaar hebben we in totaal 21 besmettingen gehad. Waarvan 18 leerlingen en 3 medewerkers. Hetzelfde beeld zien we bij Het Houtens. Daar zijn het er ongeveer 13 of 14. De besmettingen zijn ook niet geclusterd, het betreffen verschillende leerjaren. We hebben nog geen klassen naar huis hoeven sturen.”

Dick Looyé
advertentie
advertentie