Het bankje wordt onthuld door Astrid en de wethouder
Het bankje wordt onthuld door Astrid en de wethouder Irene van Valen

Bank op Astrid de Roos Plein onthuld: ,,Dit bankje zorgde voor verdieping”

28 augustus 2020 om 19:18 Maatschappelijk

{HOUTEN] Vandaag, vrijdag 28 augustus, werd in de wijk De Gaarde een mozaïek bankje onthuld. Tegelijkertijd werd initiatiefnemer en organisator Astrid de Roos in het zonnetje gezet.

Haar vriend, Ben Hermans, vertelt over het proces. ,,Het bankje is in twee maanden tijd gemaakt, waar acht maanden geleden de voorbereiding startte.” Astrid legde contact met de gemeente en vertelde over haar plan: een mozaïekbankje te maken met en in de wijk. Saskia Meijer, werkzaam bij de gemeente, reageerde enthousiast en vond het een fantastisch leuk, creatief en vooral sociaal initiatief waar de gemeente graag aan mee wilde werken.

PLEINTJE Eerst werd het pleintje aangepast. Het plein was rommelig en de bestrating slecht. ,,Als het bankje hier zou komen, zou het als een vlag op een modderschuit staan”, zegt Ben. Het plein werd opnieuw bestraat en in de beide borders plaatste men nieuwe planten. Zo zou het plein geschikter zijn voor het bankje. Ben sprak daarbij hulde uit voor de gemeente.

CORONA Door corona lag het hele proces plotseling stil, tot in juni besloten werd te starten. Er werd een grote partytent opgezet. Deze was niet zoals velen denken alleen maar tegen de regen. Het bood vooral schaduw tijdens de hitteglof. Door de geopende zijkanten werd het zelfs een windtunnel ter verkoeling. Daaronder stond het bankje, waar dagelijks aan gewerkt werd.

KINDERPROJECT Het bankje is klaar. Er zitten duizenden mozaieksteentjes in. Het weegt zeker 100 kilo zwaarder dan die was en er zit zo’n 800 uur werk in. Tientallen mensen werkten eraan mee. Naast dit bankje ontstond een kinderproject. Een vierkante betonnen blok dat hier al stond, is voorzien van mozaïeksteentjes en kleurt naast het bankje het pleintje.

We dachten te werken aan een bankje, maar juist de onderlinge contacten verdiepten en verbreedden zich.

SAMENWERKEN Het samenwerken aan dit bankje bracht veel gezelligheid in de straat. Passanten bleven kijken en informeerden wat er gebeurde. Sommigen bleven en werkten mee. Een van hen was Marc. Hij zag het pleintje steeds beter worden en zegt: ,,We dachten te werken aan een bankje, maar juist de onderlinge contacten verdiepten en verbreedden zich.” Verschillende keren merkten passanten op dat het bankje zo mooi werd. De contacten werden al sterker bij het bedenken van het ontwerp. Deze is bedacht door verschillende bewoners. Allerlei dieren sieren nu het bankje, dat daarmee wellicht een leuk project voor kinderen is. Zij mogen al die dieren zoeken.

WETHOUDER Jan Overweg, die namens de gemeente aanwezig was, zei trots te zijn op het feit dat dit bankje op deze manier tot stand is gekomen. ,,Het sociale aspect het leefbaar maken van Houten en het samenwerken aan iets, maakt dit stukje Houten beter. Jullie werken aan vernieuwing. Jullie aandacht en betrokkenheid met elkaar werd gevoeld door de burgemeester en collega wethouder, die eerder al eens kwamen kijken. Ik hoop niet dat het hier stopt, maar dat mensen elkaar hier blijven zien, ontmoeten en kennen.” Vervolgens werd het bankje onthuld.

IETS BLIJVENDS Vervolgens bedankte Astrid iedereen. Ze had niet gedacht dit te kunnen doen. Ze is niet alleen organisator, maar heeft ook het meeste geld ingebracht voor dit bankje. Puur omdat ze wilde werken aan verbinding in de straat, dat zich uitbreidde naar meerdere straten. ,,Ik breng graag mensen bij elkaar en organiseer graag dingen. Ook op mijn werk bracht ik graag mensen bij elkaar.” Astrid is ziek, ze heeft uitgezaaide longkanker en zal niet genezen. Dit was voor haar een project om samen aan te werken. Ze laat iets moois achter. ,,Er viel geen onvertogen woord tijdens het werken aan dit bankje. De goede samenwerking en de onderlinge sfeer, maakten het een mooi project.” Ze besloot haar dankwoord met: ,,Ik ga de gezelligheid missen.”

VERRASSING Buurtbewoner Heleen merkte op dat er al veel samen gedaan wordt in de straat. ,,Ook deze activiteit was perfect georganiseerd, mede door een appgroep van 45 mensen.” Heleen vertelt dat dankzij Astrid altijd thee klaar stond en problemen opgelost werden. Ze richtte zich tot Astrid: ,,Vergeet niet dat we ook leerden van jou.” Vervolgens kreeg Astrid een bos bloemen. Waar zij dacht dat het officiële gedeelte afgelopen was, werd ze extra verrast. Achter haar stond een paal in de grond met een doek eroverheen. Zij mocht het doek verwijderen, waarna ze een straatnaambord onthulde waar haar naam op stond: Astrid de Roos Plein. Ze viel stil en kreeg tranen in haar ogen. ,,Dit had ik niet verwacht.” Ze verdient het. Vanaf nu stapt ze haar tuin uit en ziet het bankje. We hopen dat zij daar nog voldoende van mag genieten.


door Irene van Valen

Een verrassing voor Astrid, het pleintje draagt haar naam
Wethouder Jan Overweg spreek van een mooi initiatief en hoopt dat het hier niet bij blijft.
Astrid en Ben op het bankje
advertentie
advertentie